img_6351 img_6396

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a organizat luni, 19 septembrie, prima ediţie a Galei COPAC din dorinţa de a susţine oameni şi organizaţii care reuşesc să schimbe lucrurile în zona lor de activitate şi mai ales încurajează sistemul de sănătate.

Evenimentul s-a desfăşurat începând cu ora 18:30, la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Media, iar numărul impresionant al oamenilor care luptă pentru cauza lor a transformat acest spaţiu într-unul memorabil şi demn de toate laudele.

Pentru că medicii, oamenii din media ori reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au pus în primul rând accentul pe faptul că vocea pacientului trebuie să fie auzită, Gala COPAC a însemnat în primul rând implicare şi devotament, susţinere, curaj, lupta în cel mai bun şi constructiv sens cât şi dovada că atunci când există voinţă, lucrurile pot fi schimbate în bine, de la an la an. Eforturile comune ale oamenilor veniţi la acest eveniment au arătat că sistemul de sănătate românesc, deşi de cele mai multe ori bolnăvicos, este capabil să funcţioneze şi poate fi tratat.

Prima ediţie a Galei COPAC a avut 9 categorii, la fiecare dintre ele fiind acordate două premii: Premiul Juriului şi Premiul Publicului, stabilit în urma votului de pe pagina www.gala2016.copac.ro iar un număr de 57 de aplicanţi au fost nominalizaţi pentru acest eveniment.

Conf.Dr. Diana Păun, Consilier de Stat în Departamentul de Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială şi Radu Gănescu, preşedintele COPAC au fost cei care au deschis prima ediţie a acestei Gale şi care au adresat cuvinte de mulţumire şi admiraţie.

Membră a juriului, conf.dr. Diana Păun a declarat: „A fi membru al unui juriu nu este uşor deoarece, fiecare medic, fiecare jurnalist, fiecare ONG merită în egală măsură premiul categoriei pentru care a aplicat. Am fost deosebit de impresionată să aflu despre atâtea iniţiative frumoase, despre atâţia profesionişti a căror activitate, indiferent de domeniu,  gravitează în jurul ideii de pacient în centrul preocupărilor noastre. Suntem datori să onorăm acest potenţial şi să acordăm toată preţuirea noastră celor care contribuie zi de zi prin muncă şi sacrificii la asigurarea calităţii fiecărui pacient în parte”.

Preşedintele Organizaţiei COPAC, Radu Gănescu, şi-a exprimat emoţia şi bucuria pentru faptul că cei care au luat parte la acest eveniment sunt nişte “oameni extraordinari care fac lucruri minunate, care pentru unii sunt aproape imposibile iar pentru alţii sunt de domeniul imaginar”, sunt oameni cărora le pasă şi se implică. Suntem o familie şi în seara asta vom vorbi nu despre sistemul de sănătate ci despre oamenii care ajută pacienţii din sistemul de sănătate. Vă mulţumim că sunteţi aproape”.

Un alt membru al juriului, Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii SUA la Bucureşti a vorbit despre admiraţia faţă de toţi cei implicaţi în afecţiunile pacienţilor şi în a-i ajuta cu adevărat în lupta lor cu afecţiunile cronice.

În cadrul primei categorii de premiere a Galei COPAC cea a Medicului implicat Premiul Juriului a revenit doctorului Mariana Mărdărescu, șeful Compartimentului pentru monitorizarea și evaluarea infecției cu HIV/SIDA de la Institutul „Matei Balș”din Bucureşti. Copleşită de emoţii şi lacrimi, dr. Mărdărescu şi-a exprimat mulţumirea şi pentru aprecierea efortului pe care îl depune de 25 de ani. Ceea ce este impresionant este că în urmă cu 25 de ani puteam spune că este un lung lung drum până când infecţia HIV/SIDA a devenit o boală cronică asupra vieţilor de lungă durată a celor care astăzi în România sunt bunici. Este o luptă care a fost începută acum foarte foarte mulţi ani, în nişte condiţii deosebite, şi ar trebui să mă înclin în faţa echipei pe care o reprezint de la Insitutulul „Matei Balş” şi alături de care eu cred că am făcut istorie nu numai în România ci şi în toată Europa. Mă înclin şi în faţa profesorului dr. Adrian Streinu Cercel care, împreună cu toată echipa de la pediatrie şi de la adulţi, a făcut posibil ca astăzi, în România, peste 65% din pacienţii cu care noi am început, ceea ce părea în urmă cu mulţi ani o tragedie naţională astăzi să fie în viaţă şi acesta este astfel un drum către normalitate. Vă mulţumesc”. Premiul Publicului la această categorie a fost oferit doamnei doctor Carmen Pantiş, coordonator judeţean pe transplant din Bihor.

Premiul Juriului la categoria Cel mai bun comunicator medic a revenit Prof.dr. Simona Rednic, medic primar în medicină internă şi reumatologie, şef de secţie la Spitalul Clinc Judeţean de Urgenţă din Cluj. Dr. Rednic a declarant că este foarte importantă comunicare dintre medic şi pacient iar “această comunicare se învaţă şi o dată învăţată nu se mai uită, e ca mersul pe bicicletă. Atâta timp cât voi mai practica eu medicina am să o practic în acest fel, cu vorba şi cu atingerea pentru că, vorba lui Kipling, ce medicament mai puternic avem decât cuvintele? Mulţumesc COPAC, celor care au candidat alături de mine care sigur meritau acest premiu în egală măsură, mulţumesc copiilor mei, prietenilor mei şi mai ales pacienţilor mei alături de care învăţ comunicare în fiecare zi”. Premiul Publicului la cea de-a doua categorie a fost oferit doamnei doctor Alina Tănase, Coordonator Program de Transplant Medular în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

La categoria „Jurnalsim în sănătate” Premiul Juriului a fost acordat Dianei Brâncuş, jurnalist cu o experienţă de 20 de ani în TVR, iar Premiul Publicului a revenit Marilenei Frâncu de la Radio România Actualităţi, oameni din presă care au avut şi au grijă ca vocea pacientului să fie auzită.

Cea de-a patra categorie, Inovaţia în sprijinul pacienţilor, şi-a desemnat laureaţii astfel: Premiul Juriului a revenit Ascociaţiei Telemedicina pentru copilul insulinodependent- Asociaţia Sprijin pentru Diabet; Alexandru Rotar iar Premiul Publicului a fost acordat Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii şi Totem communication- Programul Aderrio.

La categoria Campanie în sănătate premiaţii au fost: Asociaţia Caravana cu medici (Premiul Juriului) şi Ascotid Trail Race- Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici Mureş (Premiul Publicului).

Printre premiaţii Galei Copac s-au numărat şi: Spitalul Municipal Timişoara pentru categoria  Celui mai bun proiect implementat de un manager de spital precum şi proiectul H-ALERT din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr.Matei Balş”.

Prima ediţie a Galei COPAC i-a premiat de asemenea şi pe liderii ONG-urilor cât şi proiectele asociaţiilor cu cel mai mare impact.

Toţi cei prezenţi la eveniment şi-au manifestat atât mulţumirea pentru aprecierea muncii pe care o depun, cât şi bucuria ori dorinţa de a continua ceea ce au început, de a veni mereu în ajutorul pacienţilor şi de a lupta alături de ei.

Galerie Foto Eveniment:

img_6337 img_6362 img_6374 img_6366 img_6382 img_6384 img_6386 img_6388 img_6395 img_6346

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.