mustafa_dzhemilevJurnalistul Can Dündar și apărătorii libertății de gândire și exprimare din Turcia, liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, supraviețuitoarele yazidite Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar și militantul uigur Ilham Tohti sunt nominalizați anul acesta pentru Premiul Saharov. Parlamentul European acordă Premiul pentru libertate de gândire în fiecare an pentru a recompensa persoane sau organizații care se remarcă în apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Fostul editor-șef al ziarului turcesc Cumhuriyet, Can Dündar, a fost arestat în noiembrie 2015, după ce ziarul său a publicat imagini ce arătau cum serviciile de informații din Turcia furnizau arme rebelilor din Siria. A fost condamnat la cinci ani și 10 luni de închisoare pentru „dezvăluirea unor secrete de stat”. A făcut apel împotriva verdictului. A supraviețuit unui atentat de asasinare și trăiește în exil. Nominalizat de Grupul Verzilor/ALE, EFDD și GUE/NGL.

Mustafa Djemilev a fost președinte al parlamentului tătarilor din Crimeea, disident sovietic și membru în parlamentul ucrainean. Se luptă pentru drepturile omului și drepturile minorităților de peste o jumătate de secol. Avea șase luni când a fost deportat cu familia sa în Asia Centrală alături de toată populația tătarilor din Crimeea și nu s-a putut întoarce decât după 45 de ani. Acum, în urma anexării Crimeii de către Rusia, activistului îi este, din nou, interzisă intrarea în Crimeea. Este nominalizat de PPE și CRE.

20140922pht67505_original

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar militează pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS. Sunt din Kocho, unul dintre orașele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de ISIS în vara anului 2014. Se numără printre miile de fete și femei yazidite răpite de militanții ISIS și forțate să facă sclavie sexuală. Murad promovează și recunoașterea genocidului yazidit. Sunt nominalizate de S&D. Nadia Murad Basee este nominalizată separat și de ALDE.

Activist pașnic pentru minoritatea uigură în China, Ilham Tohti execută o pedeapsă cu închisoarea pe viață. A fost condamnat pentru „separatism” în punerea bazelor site-ului Uyghur Online, care avea ca scop promovarea înțelegerii între uiguri și chinezii han. Este nominalizat de eurodeputatul Ilhan Kyuchyuk și 42 de alți eurodeputați.

Candidații vor fi prezentați într-o reuniune comună a comisiilor pentru relații externe, dezvoltare și drepturile omului joi, 6 octombrie 2016. Pe 11 octombrie va avea loc în comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare votul pentru cei trei finaliști. Conferința Președinților va anunța câștigătorul pe 27 octombrie.

Premiul Saharov: ce este și cum funcționează

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persone și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi. Nominalizările pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de aleși.

175 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here