Potrivit unui raport al ONU privind imigraţia pe mapamond, România are a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări, după Siria. Astfel, 3,4 milioane de români locuiesc în altă ţară. Experţii spun că migraţia va continua, iar pentru încetinirea acestui fenomen nu sunt soluţii imediate.

Potrivit unui raport ONU cu date din 2015, România înregistrează a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări. Mai exact, ţara noastră a înregistrat o creştere a migraţiei de 7,3% pe an, în timp ce pe primul loc este Siria cu 13,1% , iar pe locul trei Polonia, cu 5,1%. Experţii Naţiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creştere a numărului de migranţi într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. Astfel, la nivel european, România a urcat, pentru prima oară, pe locul al patrulea la numărul total al cetăţenilor săi care trăiesc în străinătate, după Marea Britanie, Polonia şi Germania. Dacă ne raportăm la totatul populaţiei, în România diaspora reprezintă 17%, în timp ce în Polonia doar 11%.
Spre comparaţie, la nivel mondial, în 2015, 3,3% din toată populaţia trăia în altă ţară decât cea în care s-a născut, faţă de 2,8% în anul 2000.

Populația rezidentă a ajuns la nivelul anului 1966
Experţii afirmă că situaţia economică nefavorabilă din România este cauza principală pentru care tot mai multe persoane sunt forţate să plece – temporar sau permanent – în afara graniţelor ţării.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, populaţia rezidentă a României, la nivelul anului 1966 Populaţia României a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca în anul 2014 să se înregistreze mai puţin de 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populaţia rezidentă a ţării să fie la nivelul anului 1966, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Şi mai grav este că România nu poate menţine nici măcar nivelul actual al populaţiei. Prin reducerea populaţiei rezidente dispar anual cam două oraşe de nivel mic.

A scăzut rata natalității

Dacă din 1990 reducerea populaţiei s-a făcut prin migraţie externă, din 2013 acest lucru s-a schimbat, începând să se reducă populaţia rezidentă a ţării. Astfel, numai în anul 2014 populaţia a scăzut cu 80.000 de oameni, cărora li se adăugă şi alţi 40.000 de cetăţeni care au migrat. Reducerea populaţiei este influenţată de numărul mare al deceselor, dar şi de scăderea ratei natalităţii, aspecte care nu pot fi schimbate într-un timp foarte scurt, ceea ce înseamnă că România nu poate asigura menţinerea populaţiei la nivelul actual de 19 milioane de locuitori, într-un orizont de timp.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here