Ucrainenii de rând se consideră deja în Uniunea Europeană. Au reuşit să reziste perioadei grele a războiului prin ”gospădării agricole ajutătoare”, numite de ei „Dacia”, iar acum au început să dea semne de bunăstare. ”Este clar că le vin bani de undeva”, spune Costel Păun, un român care are soţie ucraineancă şi îşi vizitează socri de câteva ori pe an.

Costel, asistent medical, tocmai a sosit din ţara vecină. La plecare a trecut graniţa prin zona Galaţi. Rudele stau în Kirovohrad, în centrul ţării, la câteva sute de kilometri de zona de conflict.

Prima schimbare în bine: ”La graniţa ucraineană nu se mai cere şpagă de 10 dolari. Nici măcar nu mai poate fi vorba despre aşa ceva, este deja o altă lume. Asta pentru că forţele de ordine au fost restructurate din temelii! Cei îmbătrâniţi în corupţie au fost trimişi în şomaj – unii au ajuns în tabăra ruşilor la Donbas, unde sunt încă lupte!”, ne-a povestit Costel Păun.

masinile rusesti s-au rarit in ucraina siau aparut cele occidentale

Mașinile rusești s-au rărit în Ucraina și au apărut cele occidentale

Împreună cu soţia, au făcut o vizită de două săptămâni rudelor estice, a treia în acest an, în ianuarie şi aprilie.

”În trei luni, cât am lipsit, au modernizat câteva sute de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi. Bugetarilor  le-au crescut salariile, iar pensionarilor pensile. Au început să îşi cumpere maşini occidentale – gata cu cele ruseşti, chinezeşti şi indiene. Cu un an în urmă vedeai rar câte un TIR, iar acum merg unul după altul, semn că se mişcă economia. Este clar că le vin bani de undeva”, explică Costel.

Sunt hotărâţi să intre în Uniunea Europeană

El spune că ucrainenii au conştientizat că Crimeea nu mai este a lor, că acela este un conflict îngheţat; totodată, sunt hotărâţi să intre în Uniunea Europeană.

În ultimul an preţurile s-au stabilizat. O pâine se vinde cu echivalentul unui leu românesc, un kilogram de carne cu echivalentul a 270 de lei de-ai noştri, ţigările Winston cu 3,6 lei, iar benzina cu 3,8 lei. De asemenea, Poliţia lor este dotată acum cu Toyota hibrid, iar armata cu vehicule NATO.

Cum au rezistat însă perioadei grele care a urmat invaziei ruseşti din 2014, când sărăcia se acutizase în ţara vecină?

”Cu 20 de ani în urmă, ucrainienii au primit câte 500 de metri pătraţi de pământ pentru a-l cultiva, numit ”Dacia”. Au trăit din ce au cultivat – aşa au trecut de război, aşa a surpavieţuit Ucraina în momentele grele”, explică Păun. Ceva similar „gospodăriilor agricole ajutătoare” pe care le aveau anumite instituţii româneşti pe vremea lui Ceauşescu…

De asemenea, autorităţile de la Kiev i-au lasat pe oameni să facă comerţ din portbagaj – sucuri, cafele -, iar acest lucru se vede: au început să îşi cumpere maşini occidentale. S-a teminat cu maşinile ruseşti, chinezeşti şi indiene!

”Orice boschetar are 2-3 locuinţe de la părinţi şi bunci”

Totodată, specific Ucrainei este faptul că ei nu duc lipsă de case. ”Acolo orice boschetar are 2-3 locuinţe moştenite de la părinţi şi bunci. O altă deosebire faţă de România: acolo maşinile nu stau noaptea în oraş. Au parcări speciale la marginea localităţilor, inclusiv pentru loclanici! Adică nu stă maşina, noaptea, la scara blocului!”, povesteşte Costel.

Partea negativă: ceea ce îi nemulţumeşte cel mai mult pe ucraineeni este faptul că în timpul ”revoluţiei portocalii”, care i-a apropiat de Occident, mulţi morţi au fost declaraţi eroi, iar numele străzilor, în special a celor cu repere ruseşti, a fost schimbat cu numele acelor eroi. Odată cu acestă transformare, localnicii au trebuie să îşi schimbe actele. Birocraţia şi sumele mari percepute de stat pentru asemenea prescrieri i-a copleşit!

Ca exemplu al structurii adminstrative supradimensionate: o primărie medie de la noi, unde sunt cam 40 de funcţionari, la ei este susţinută de 300 de funcţionari.

”Sigur că pasul înainte faţă de perioada în care erau sub ruşi este evident. Cu toate acestea, când intri de la ei la noi este ca şi când ai trece din România în Germania…”

Conflictele s-au calmat în Ucraina, dar s-au  înteţit în alte zone ale Europei

386985_413243005399863_1567418081_n

Împreună cu soția, în parcul dendrologic

Costel Păun spune că în zona de conflict din estul ţării se mai trage doar răzleţ, adică războiul din acea partea Europei pare să se fi mutat în Occident. Totuşi, acolo este cu adevărat foamete, localităţile nu mai au curent electric şi gaze, bătrânii nu mai au pensii.

”De asemnea, în Rusia doar câteva oraşe o duc mai binişor, în rest este foarte greu pentru populaţie! Oamenii nu mai au bani, turistul rus a dispărut de peste tot în lume. Este rău de tot la ei şi au început să apară semne de răzvrătire!”, a mai explicat Costel Păun.

harta conflictului

Harta conflictului

 

182 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here