Regimul nord-coreean a afirmat vineri că a efectuat al cincilea său test nuclear, motiv pentru care secretarul de stat american, John Kerry, și omologul său rus, Serghei Lavrov, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această acțiune și au anunțat că vor sesiza Națiunile Unite în această problemă , relatează France Press.

Într-o întâlnire cu presa chiar înaintea începerii negocierilor asupra Siriei la Geneva, John Kerry, alături de Serghei Lavrov, a afirmat că a discutat deja cu Japonia și Coreea de Sud și au avut o „conversație serioasă” pe acest subiect.

Coreea de Nord a afirmat vineri că a efectuat al cincilea său test nuclear și că acesta a demonstrat capacitatea sa de a monta o ogivă nucleară pe o rachetă. Dacă se confirmă, testul nuclear ar afecta și mai mult încrederea aliatului său chinez și ar diminua probabilitatea reluării negocierilor în șase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, Rusia, China și Japonia) asupra programului nuclear nord-coreean, aflate într-un punct mort din 2008.

„Suntem foarte preocupați, rezoluțiile Consiliului de Securitate trebuie aplicate riguros și noi trebuie să trimitem acest mesaj foarte puternic”,a declarat Lavrov.

Ministrul rus de externe și-a mai exprimat intenția de a discuta în cursul zilei cu omologul său japonez.

„În mod evident, Japonia și Coreea de Sud, în special, sunt profund preocupate din cauza apropierii lor” geografice de Coreea de Nord, a spus Kerry. „Dar cred că este corect să spun că la fel ca Rusia, China și SUA, toată lumea are aceleași preocupări cu privire la acest subiect”, a adăugat el.

„Noi încercăm să stabilim precis ceea ce s-a petrecut și vom discuta neapărat în cadrul Națiunilor Unite, este sigur”, a mai spus Kerry.

Testul nuclear de vineri, cel mai puternic efectuat vreodată de Coreea de Nord, conform Seulului, riscă să agraveze tensiunile în Peninsula Coreeană. Ambițiile nucleare și balistice ale Phenianului i-au atras deja condamnările comunității internaționale și sancțiuni dure din partea ONU, informează AFP.

Într-un comunicat, Ambasada Coreii de Nord la Moscova a precizat că testul nu a avut ca efect „nicio scurgere de substanțe radioactive”. El „nu a avut impact negativ asupra mediului”, a adăugat misiunea diplomatică nord-coreeană.

„Această explozie de 10 kilotone este aproape de două ori mai puternică decât cel de-al patrulea test nuclear și puțin mai slabă decât bombardamentul de la Hiroshima, care fusese estimat la aproximativ 15 kilotone”, a explicat Kim Nam-Wook, de la Agenția meteorologică nord-coreeană.

sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.