Peste 3 milioane de elevi și preșcolari încep luni semestrul I al anului școlar 2016-2017, potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Educației, Mircea Dumitru, relatează Agerpres.

Cu un număr de 35 de săptămâni de cursuri, 169 de zile lucrătoare, noul an școlar se structurează în două semestre: 12 septembrie 2016 — 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie 2017 — 16 iunie 2017.

Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă — 24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017, vacanța intersemestrială — 4—12 februarie 2017, vacanța de primăvară — 19-30 aprilie 2017 și vacanța de vară — 17 iunie — 10 septembrie 2017. De asemenea, în săptămâna 29 octombrie — 6 noiembrie 2016, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a opta, în data de 9 iunie 2017.

Programul național „Școala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor, precizează ministerul.

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației), 5 iunie (Ziua învățătorului) și 1 iunie (Ziua copilului).

Una dintre noutățile următorului an școlar este aceea că elevii vor avea un statut propriu. Acest document reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România, primul de acest tip elaborat în România după 1990. Drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaționale, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.

O altă noutate ține de reducerea birocrației, respectiv în cadrul instituțiilor din sistemul de învățământ sunt acceptate în relația cu cetățenii documentele conforme cu originalul, în locul celor autentificate notarial.

Totodată, în cazul examenelor naționale a fost eliminată prevederea conform căreia nota finală, după contestații, se modifică numai dacă există o diferență de minimum 0,5 puncte între nota inițială și nota de la contestații.

Ministerul Educației a decis că, în calculul mediei de admitere în învățământul liceal, ponderea mediei claselor V-VIII va reprezenta 20%, în comparație cu 25% cum este în prezent. Admiterea la liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale. În acest fel, admiterea la liceu se va finaliza mai repede, în 21 iulie.

Potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență, din totalul unităților de învățământ preuniversitar la nivel național, peste 22.000 de clădiri ale acestora nu necesită obținerea autorizației privind securitatea la incendiu, iar peste 4.000 trebuie să obțină acest aviz iar clădirile care nu necesită obținerea autorizației sunt acelea care nu au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcție anterior introducerii obligației legale de obținere a avizului. Centralizarea informațiilor arată că 145 de unități școlare din România au obținut autorizația de securitate la incendiu în acest an.

MAI informează că peste 10.000 de polițiști și jandarmi vor fi angrenați, începând de luni, în acțiunile de menținere a ordinii publice și de asigurare a condițiilor necesare creșterii gradului de siguranță în apropierea școlilor, liceelor și colegiilor din întreaga țară.

355 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here