daumAntrenorii, infrastructura, mediul și propria atitudine. Acestea sunt cele patru elemente-cheie în dezvoltarea unui tânăr fotbalist în viziunea selecționerului echipei naționale de fotbal a României, Christoph Daum, care și-a declarat susținerea pentru “Performanța Are Viitor”, inițiativa de scouting în mediul rural dezvoltată de Gillette și Federația Română de Fotbal. Iată ce a spus tehnicianul în vârstă de 63 de ani despre viitorul fotbalului românesc.

UN EXEMPLU DE FOTBALIST GERMAN PROVENIT DIN MEDIUL RURAL

Pe vremuri, 50 – 60% (n.r. – fotbaliştii din Germania) proveneau de la echipe din mediul rural. Acum e mai greu să fie observaţi acolo, pentru că fiecare club din prima, a doua, a treia şi chiar a patra ligă are academie de juniori. Deci aceste cluburi adună mai mult aceşti jucători foare talentaţi decât în trecut. De exemplu, Bernd Schuster provine din mediul rural, de lângă Augsburg. Cred că, în ziua de azi, dacă un jucător atât de talentat va fi acolo va fi descoperit imediat de Bayern Munchen sau chiar VfB Stuttgart. În acele vremuri, a mers la Augsburg, iar de la Augsburg la naţionalele de juniori şi, după aceea, a devenit un superstar, nu numai la FC Koln sau echipa naţională a Germaniei, dar şi la Real Madrid şi Barcelona.

DESPRE JUCĂTORII TINERI PE CARE I-A VĂZUT ÎN ROMÂNIA

Aceşti jucători au calităţi individuale foarte bune. Va fi o problemă mare pentru toţi scouterii să vadă talentul la baieţi sau fete, care din punct de vedere biologic încă nu sunt foarte dezvoltaţi. Să nu se uite doar la calităţi fizice, ci şi la potenţial. Trebuie să ne imaginăm cum se poate dezvolta un băiat sau o fată. De cele mai multe ori, dacă te uiţi la data naşterii, la orice echipă naţională veţi vedea că peste 70% sunt născuţi în prima jumătate a anului. Aşa că trebuie să ne uităm cu mai mare atenţie la cei născuţi în a doua jumătate a anului pentru că şi ei au un potenţial foarte mare. E ceva ce trebuie să învăţăm la nivel global, nu e o problemă specifică României, e un fenomen vizibil în toată lumea. Se vede şi în hochei, în baschet, în handbal şi în alte sporturi, că întotdeauna copiii care sunt născuţi în ianuarie, februarie sau martie vor avea un mare avantaj la preselecţii. Dar trebuie să ne uităm cu mai mare atenţie la copiii care sunt născuţi în a doua jumătate a anului.

UN MESAJ PENTRU PUŞTII CARE PARTICIPĂ LA PRESELECŢII

În primul rând, nu pot decât să felicit aceşti copii, care se alătură acestei campanii, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Şi trebuie să investim în copiii noştri. Noi credem în ei, îi vom ajuta să dea tot ce au mai bun. Împreună, vom reuşi lucruri extraordinare. Nu toţi vor ajunge jucători de naţională, dar toţi pot învăţa atât de multe lucruri pentru viaţa lor.

ELEMENTE CHEIE PENTRU DEZVOLTAREA FOTBALULUI LA NIVEL DE COPII 

În primul rând, trebuie să aveţi cei mai buni antrenori de juniori, pentru că fiecare asemenea antrenor poate face diferenţa. Dacă te gândeşti cine sunt cei care fac diferenţa, îţi vei aminti mereu antrenorul de la juniori care a avut grijă de tine, care te-a ajutat. Antrenorii de juniori buni sunt un element cheie pentru mine. În al doilea rând, infrastructura. Să ai un loc unde poţi juca fotbal. În al treilea rând, jucătorii care sunt alături de tine. Să poţi avea meciuri între antrenamente în care să te poţi testa la un nivel mai bun. Mai presus de orice, contează atitudinea ta, sa înţelegi că trăieşti un vis. Trăieşte-ţi visul de a deveni fotbalist profesionist şi munceşte pentru asta! Şi oferă tot cei ai mai bun din tine.

DESPRE SELECŢIA ÎN MEDIUL RURAL ÎN GERMANIA

În Germania am început cu un proiect care a presupus peste 300 de centre în ţară unde făceam preselecţii în mediul rural. După o anumită perioadă, am redus la 180 de centre după prima selecţie. Acum avem aproximativ 60 de centre în toată Germania unde jucătorii foarte talentaţi se pot face remarcaţi. Fiecare club are dreptul de a trimite jucători la asemenea centre de excelenţă. Pentru federaţie e imposibil să vadă toţi aceşti copii, aşa că avem nevoie de ajutorul şcolilor, care să ne spună dacă au jucători talentaţi, poate familiile jucătorilor. E importantă şi selecţia la fotbal feminin, nu e doar pentru băieţi. Chiar şi cluburile mici pot trimite jucători la asemenea centre. E un întreg concept sub umbrela federaţiei, iar în acest caz (n.r. – în România) avem susţinerea Gillette.

DESPRE PROPRIUL JUNIORAT

A fost acum multă vreme, dar îmi aduc aminte foarte bine că ne antrenam cu o grupă de copii cu vârste între 8 şi 14 ani. Era o grupă, cu un singur antrenor, unde erau copii cu diferenţă de vârstă şi de 6 ani. Dar aveam un singur antrenor, un singur teren şi trebuia să jucăm mereu cu copii mai mari şi pentru a ne descurca trebuia să fim mai buni decât ceilalţi.

Era mereu dificil pentru noi, dar iubeam să jucăm fotbal şi dădeam ce aveam mai bun. Mulţi dintre aceşti copii s-au dezvoltat foarte bine pentru că se antrenau. Nu eram pe stradă şi aveam ceva care ne lega pe toţi. Fotbalul a devenit pentru noi aproape o religie. Cred că mergeam mai des pe terenul de fotbal decât în biserică. Au fost multe momente când am plâns, pentru că îmi era foarte greu, dar nu am renunţat niciodată. Mă întorceam mereu. A juca împotriva unor copii care sunt mai mari decât mine presupunea mai mereu şi accidentări din cauza diferenţelor de talie, dar era o ocazie de a creşte din punct de vedere mental, să arătăm că putem juca şi cu copii mai mari. Aveam plăcerea să pot spune că Gameboy-ul (n.r. – joc video) meu era vecinul meu şi nu computerul.

CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT DIN PERIOADA PROPRIULUI JUNIORAT

Câteodata nu erau destui copii la antrenament şi puteam juca mai întâi la echipa U10, după care la cea de U12 şi după-amiază la U14. Deci, pentru că nu erau destui copii şi eram puţin mai bun decât alţii, mă rugau să mă alătur şi următoarei grupe şi aveam şi câte trei meciuri pe zi. Era ceva fantastic pentru mine.

193 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =