Caută
Close this search box.

APADOR: Polițistul care l-a dus pe Adrian Sârbu la doctor fără cătușe, anchetat pe nedrept

Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a explicat în cadrul unei dezbateri, organizate joi, că persoanele reţinute şi arestate preventiv au multe drepturi care nu sunt respectate. Unul dintre ele: un reţinut sau un arestat nu ar trebui să fie încătuşat. Excepţie fac doar cazurile în care persoana reţinută este agresivă sau violentă.

foto-2-sarbu

Scandalul iscat în aprilie 2015 de fotografiile cu Adrian Sârbu fără cătuşe, pe o stradă din Capitală, în timp ce se afla în arest preventiv, a fost amplu mediatizat le vremea respectivă. Sârbu a fost condus la medic fără să i se pună cătușe, iar Politia Capitalei a dispus sesizarea Parchetului pentru două infracţiuni presupus săvârșite de polițist: abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

„În urma verificărilor efectuate până în prezent, în legătură cu imaginile difuzate de un post de televiziune cu privire la modul de escortare a unei persoane arestată preventiv, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 269 Cod Penal, urmând ca cercetările să fie desfăşurate sub supravegherea unui procuror, cu privire la toate persoanele ce au fost implicate în derularea evenimentului”, spunea la vremea respectivă Direcției Generale de Poliției a Municipiului București.
unul dintre polițiștii implicate atunci în scandal este cercetat și astăzi, dar pe nedrept, susține APADOR-CH.

foto-3-sarbu

“Gândiţi-vă că Adrian Sârbu a fost însoţit de un poliţist la doctor, fără cătuşe la mâini, şi acest poliţist este anchetat şi astăzi de superiorii săi. Din 2011 se ştie că încătuşarea se practică ocazional şi doar atunci când persoanele prezintă un pericol, sunt agresive. Încătuşarea este o excepţie, nu o regulă”, a spus Maria-Nicoleta Andreescu.

Asta ar însemna că tot ce s-a întâmplat până acum în acest caz este o enormă eroare judiciară provocată doar pentru a liniști opinia publică într-un caz în care nu era nimic de liniștit. Ceva de genul ”fă-te că lucrezi…”

 

Un răspuns

  1. Sa imi bag pula-n rasa voastra de ratati oameni inferiori mintali il dati pe tata pe toate cacaturile de site-uri sa imi bag pula-n rasa voastra de ratati aveti salariu de 18 bete in pula si dati steri ca sa aveti ce sa puneti pe masa

    Sa va trag la muie, cu stima si cu tot respectul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri