Caută
Close this search box.

Moscova: Jurnalist, arestat sub acuzația de spionaj

FSB

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB, fost KGB) a anunțat luni că a arestat la Moscova, pentru spionaj, un ucrainean pe care îl acuză că este ”colonel” al serviciilor ucrainene de informații, în timp ce agențiile de presă din Ucraina îl prezintă ca fiind jurnalist, informează AFP.

”FSB a arestat la Moscova un înalt responsabil al serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei, colonelul Roman Sușenko”, au anunțat serviciile de securitate ruse, citate de agențiile de presă Interfax și TASS.

Roman Sușenko ‘a strâns în mod deliberat informații confidențiale cu privire la activitățile forțelor armate și ale Gărzii Naționale (unitate din cadrul armatei ruse subordonată direct președintelui Putin)’, a anunțat FSB, subliniind că aceste informații, odată furnizate unei țări străine, ‘ar putea cauza prejudicii capacităților de apărare’ ale Rusiei.

Sușenko este jurnalist din 2002 în cadrul agenției de presă ucrainene Ukrinform, membră a Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA), a anunțat, la rândul său, Ukrinform într-un comunicat. Este vorba de o ”provocare planificată”, a afirmat agenția, adăugând că Roman Sușenko este corespondentul său la Paris și se afla în vacanță la Moscova atunci când a fost arestat, vineri.

De atunci, Sușenko se află ”în detenție la Lefortovo”, închisoarea FSB din Moscova, a anunțat pentru AFP avocatul său, Mark Feighin. Aici, el va rămâne ”două luni”, potrivit purtătoarei de cuvânt a tribunalului rus care a luat această decizie, Ekaterina Krasnova, citată de Interfax.

În condițiile în care tensiunile dintre Moscova și Kiev se află la cel mai mare nivel de la anexarea peninsulei Crimeea în martie 2014 și începutul conflictului din estul Ucrainei, arestările de cetățeni ucraineni pentru spionaj sunt din ce în ce mai numeroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri