Caută
Close this search box.

Viktor Orban ia în calcul modificarea Constituției pentru a valida referendumul

Aproximativ 8,3 milioane de alegatori maghiari au fost chemati duminica sa valideze opoziția lui Viktor Orban față de repartizarea refugiaților în cadrul Uniunii Europene. Ungaria trebuie să primească 2.000 de refugiați. Referendumul este însă invalid, deoarece prezența la vot nu a atins pragul necesar de 50 plus unu la sută, a anunțat duminică seara Biroul Naţional Electoral de la Budapesta, potrivit MTI. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că ia în calcul modificarea Constituției, printr-un amendament, astfel încât referendumul de  să de ieri să fie validat, relatează Reuters.

Referendumul din Ungaria a fost marcat de absenteism (39,8% prezență), însă cei care s-au prezentat la consultarea populară s-au pronunțat în proporție de 98,3% pentru respingerea cotelor de migranți.

Un sondaj de opinie realizat în cursul zilei de duminică a arătat ca 95% dintre ungurii care au votat la referendum au respins cotele de migranți impuse de UE, dar votul va fi declarat invalid, potrivit Reuters.

Rezultatul referendumului este unul „remarcabil”, iar Uniunea Europeana „nu va putea să impună Ungariei voința sa” în problema imigrației, a afirmat Viktor Orban.

Reuters comentează că un referendum invalid ar putea diminua capacitatea lui Orban de a presa Bruxelles-ul pentru a-și schimba politicile în privința migrației.

Gyula Molnar, liderul Partidului Socialist (PSU, de opoziție), a declarat că orice acțiune a Guvernului bazată pe un referendum invalid privind cotele de redistribuire a imigranților ar fi „neconstituționala”. Daca premierul Viktor Orban ar acționa în vreun fel invocand referendumul, mandatul său ar deveni ilegitim, a mai spus Gyula Molnar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri