Caută
Close this search box.

„Europa cu două viteze”, combătută: „Banii oferiți Estului se întorc în mare parte în Vest!”

two-speed-1„Europa cu două viteze”. În ultima vreme se discută tot mai mult despre posibilitatea de a diminua sumele alocate în cadrul Politicii de Coeziune și în cadrul Politicii Agricole Comune, iar țările membre ale Uniunii Europene situate în Europa de Est, inclusiv România, ar urma să fie cele mai afectate.

În acest context, deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a ținut să tragă un semnal de alarmă, printr-o intervenție avută în plenul instituției europene, reunit la Strasbourg.

Daniel BUDA

“Banii alocați de Uniunea Europeană pentru infrastructura rutieră, feroviară, în sănătate sau agricultură trebuie să rămână mai departe o realitate pentru țările din Estul Europei și nu numai! Cred că este important să atragem atenția asupra faptului că aceste fonduri crează plus valoare și statelor contributoare dar și statelor unde au loc investiții în cadrul acestor politici”, a explicat europarlamentarul clujean. Iată intervenția completă a euroalesului român: “Politica de coeziune este un mecanism conceput la nivelul Uniunii Europene în vederea înlăturării disparităților sociale dintre statele membre, astfel încât fiecare cetățean european să se simtă la el acasă, indiferent dacă se află în Estul sau în Vestul Europei. Astăzi, în Europa, criza economică și gestionarea ineficientă a migranților, au contribuit la creșterea populismului cu efecte grave asupra viitorului politicii de coeziune. Multe voci, în special din statele vestice, vin să conteste eficiența acestei politici, apreciindu-se că nu există modalități clare de exprimare a avantajelor de care ar beneficia și cetățenii din statele net donatoare în urma acestor investiții. Atrag însă atenția că statele care sunt astăzi net donatoare au beneficiat de-a lungul timpului de resurse financiare consistente de la Uniunea Europeană. Subliniez totodată că acești bani se reîntorc în bună măsură în aceste state deoarece aproape toate investițiile realizate în țările din Est sunt efectuate de firme cu tehnică sau materiale care provin din Vestul Europei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri