Caută
Close this search box.

Firea amenință cu evacuarea proprietarilor care se opun consolidării

 

Gabriela Firea spune că a lucrat, împreună cu oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru iniţierea unui proiect de lege care să permită evacuarea proprietarilor de spaţii din clădirile evaluate cu risc seismic care se opun consolidării urmând ca, în perioada lucrărilor, familiile să fie relocate.

„Ministerul Dezvoltării a imaginat deja şi a transmis către Parlament o serie de modificări legislative care permit evacuare familiilor care nu doresc să părăsească locuinţele care sunt pericol public”, a declarat, joi, Gabriela Firea la Digi24.

Gabriela Firea spune că, la multe dintre imobilele din Bucureşti care nu au fost consolidate, lucrările nu au început din cauză că un număr mic de persoane care locuiau în clădire au refuzat să stea, temporar, în altă parte pe durata reparaţiilor.

„Dacă, să spunem, dintr-un imobil în care locuiau 50 de familii, una singură nu-şi dădea acordul, nu se putea începe procesul de consolidare. Şi atunci, prin modificarea legislaţiei, acest lucru se va derula automat. Dacă o clădire, în urma expertizei va fi considerată pericol public toate familiile vor fi evacuate iar Primăria Generală va pune la dispoziţie spaţii corespunzătoare şi decente de locuire, bineînţeles. Nu-i trimitem în stradă pe aceşti oameni”, mai spune primarul general.

La ultima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost votată înfiinţarea Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Statisticile Primăriei Capitalei relevă că 173 de clădiri sunt încadrate în categoria I de risc seismic, iar alte 183 sunt considerate pericol public.

Situaţii prezentate recent de Ministerul Dezvoltării indică faptul că în Bucureşti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic în zonele Otopeni, Băneasa, Casa Presei şi Pantelimon, puternic în zonele Panduri, Militari, Dumul Sării, mediu în zonele Titulescu, Bălcescu, Balta Albă şi Gemeni, iar un efect scăzut s-ar înregistra în zonele Dâmboviţa, Metalurgiei şi IMGB.

Vulnerabilitatea Bucureştiului în cazul unui sesim este dată de „fondul construit vechi, din zona centrală”, dar şi de „condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului, la magnitudini mari şi medii”. Un alt motiv este acela că „perioada proprie de vibraţie, de 1,4 – 1,7 secunde, caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică corespunde de regulă perioadei de vibraţie indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanţă, cu efect distrugător, de prăbuşire, a clădirilor care fac parte din fondul construit vechi”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri