Caută
Close this search box.

Potențial enorm lăsat de izbeliște. 90% din peștele de pe piață provine din import

www-comunismulinromania-ro-2„Nicio masă fără peşte“ era reclama omniprezentă în Republica Socialistă România. Iar peștele era alimentul care se găsea mereu în alimentare și pescării, fie în stare proaspătă, fie congelat sau sub formă de conserve. Asta pentru că regimul construise, încă din anii ’60, o flotă de pescuit oceanic, dar și suprafețe considerabile de ferme piscicole.

Între ţările europene în care se creştea peşte, România era, acum 30 de ani, lider detașat. Astăzi, în anul 2016, s-a ajuns însă ca 90% din peștele care se găsește în magazine să provină din importuri. Situația îl îngrijorează pe europarlamentarul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Daniel BUDA

„România deţine suprafeţe considerabile de ferme piscicole, cu toate acestea, peste 100.000 de hectare de ferme se află într-o stare avansată de degradare, sunt abandonate și nu beneficiază de o îngrijire adecvată. Acest lucru determină ca aproximativ 90% din producția de pește din România să provină din import. Suprafețele dedicate amenajărilor piscicole au fost în proprietatea statului însă, în ultimii ani, au fost concesionate aproape 40.000 de hectare din Delta Dunării. Drept urmare, scopul terenurilor a încetat să mai fie cel relaționat cu activitățile piscicole. Piscicultura asigura peste 2.000 de locuri de muncă și totodată sprijinea consumul de produse locale. Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt măsurile pe care le propune autorităților din ţara noastră în vederea sprijinirii activităților piscicole și a salvării terenurilor aferente. Cred, de asemenea, că autorităţile române trebuie să ia exemplu de la alte state membre în ceea ce priveşte locul pe care sectorul piscicol îl ocupă în agricultură şi în economie în general. România ocupă ultimele poziţii în topurile europene în ceea ce priveşte consumul de peşte şi primele poziţii în privinţa unor boli, în special a acelora legate de o alimentaţie deficitară. Prin eforturi susţinute inclusiv cu fonduri de la Comisia Europeană, acest sector în mod cert poate fi salvat iar românii se pot bucura din nou de peşte produs în România“, consideră euroalesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri