Caută
Close this search box.

FNT 2016: Dansul, vectorul ediției de anul acesta

img_6601

Festivalul Național de Teatru ( FNT ), sărbătoarea teatrului românesc, se apropie cu pași repezi să își deschidă porțile pentru toți iubitorii acestei arte minunate, teatrul,  prin cea de-a 26-a ediție, care se va desfășura în perioada 21 – 30 octombrie, la București.

Miercuri, 12 octombrie, la Sala Media a Teatrului National „I.L.Caragiale” din Capitală, s-a desfășurat conferința de presă consacrată FNT-ului, eveniment la care au participat zeci de jurnaliști, oameni de cultură, organizatorii acestui festival și cei care sprijină teatrul românesc, actorii la început de drum sau pe cei de mare calibru, ori pur și simplu această artă fină care unește suflete.

Conferinta a fost moderată de Marina Constatinescu – selecționer și director artistic al Festivalului, alături de Aura Corbeanu – director executiv FNT, vicepreședinte UNITER și Ion Caramitru, director general TNB, în calitate de organizatori principali.

Directorul artistic al FNT, Marina Constantinescu, a declarat că, „dincolo de orice, cultura este vectorul de putere într-o civilizație chiar nedefinită”. Ea a gândit ediția de anul acesta „ca pe un manifest împotriva distrugerii aristocrației culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale și așezate în care trăim” iar punctul forte în programul celei de-a XVII-a ediții a FNT, îl reprezintă dansul. Festivalul Național de Teatru lărgește porțile, intrările, spre forme foarte diferite”.

Forța ediției de anul acesta a Festivalului Național de Teatru îl reprezintă tenacitatea cu care organizatorii s-au luptat să prezinte valorile din teatrul românesc cât și a celor din afară. Patru spectacole de mare calibru, invitate din afară, completează armonios programul FNT2016. Astfel, pe lângă cele 40 de spectacole românești din stagiunea 2015-2016, care vor putea fi văzute la București în perioada 21- 30 octombrie, publicul spectator se va putea bucura de creațiile unora dintre cei mai mari artiști internaționali ai momentului, invitați speciali ai festivalului: Lev Dodin, Angelin Preljocaj și Carolyn Carlson.

Din structura celei de-a XXVI-a ediții a FNT fac parte și diferite lansari de carte, workshop-uri, proiecții speciale de film ori impresionanta serie de expoziții, printre care și cele dedicate maestrului coregraf Gigi Căciuleanu și actorului Marcel Iureș.

În cadrul conferiței de miercuri, Ion Caramitru a vorbit despre sincopele de la începuturile acestui festival, datorate în special, în trecut, demersurilor politice, menționând faptul că, de câțiva ani buni lucrurile se desfășoară într-o normalitate. La nivel de inconveniente, directorul general TNB a vorbit despre problemele de finanțare, existente încă, dar, în același timp, a precizat faptul că Festivalul și alte evenimente importante din viața culturală a țării să reușească să fie prinse într-un program multianual „ca să nu creeze sincope îngrozitor de neplăcute pentru noi și pentru invitații din străinătate, ca finanțările să vină în ultimul moment sau să vină incomplet. Sperăm că se va încerca o revenire asupra acestor principii de finanțări multianuale. Este Festivalul Național de Teatru, cel mai marre din țară, cu peste 20 de ani vechime și în fiecare an se petrece același lucru (n.r. cu finanțările). Majoritatea spectacolelor care vin din afara spațiului bucureștean, se petrec în Teatrul Național unde se va centraliza întreaga activitate a Festivalului”.

Marina Constantinescu a mai declarat că, pentru ea personal, „și valoarea teatrului și a culturii dar și formele de susținere care încă mai există în România mi-au dat și mie încredere și putere să merg cumva până la capăt. Deși, în unele momente, capătul ăsta nu prea era de văzut”.

Unul dintre principalele scopuri ale acestui festival îl reprezintă dorința de a arăta valoarea din momentul prezent a teatrului românesc și de a reface legături internaționale instituționale, potrivit declarațiilor făcute de Marina Constantinescu, selecționer și director artistic al Festivalului Național de Teatru.  “Cred în selecția aceasta și cred în valoarea Festivalului. Și mai cred în valoarea unei echipe care va face ca acest eveniment major să ne aducă pe toți împreună, pe o insula magică – a lui Prospero, dacă vreți –  timp de 10 zile, într-un București transformat în Capitală a Teatrului: un exercițiu în care ne străduim să fim altfel, influențați de magia teatrului românesc și nu numai”, a punctat aceasta.

Cea de-a XXVI-a ediţie a FNT este organizata de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Primăria Municipiului București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucurști și se doreşte a fi, ca în fiecare an, o platformă de prezentare, analiză şi promovare a scenei autohtone, dar şi un spaţiu de evaluare a curentelor şi tendinţelor în teatrul romanesc, cu deschideri spre fenomenul de gen european.

Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul National de Teatru se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis.

Programul festivalului îl puteți găsi aici.

Aici puteți cumpăra bilete la spectacolele  FNT 2016.

Galerie foto eveniment:

img_6589 fnt-1 fnt2 fnt3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri