Caută
Close this search box.

Sfat de la Bruxelles: „Banii europeni sunt o şansă unică. Nu trebuie să o ratăm!”

Autumn season - the European Parliament in Strasbourg - Ill riverLa Bruxelles, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, s-a dat marți un vot asupra proiectului de aviz privind Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), prin care s-a subliniat necesitatea readucerii încrederii investitorilor în potenţialul economic al Uniunii Europene. La ședință a luat parte și europarlamentarul român Daniel Buda, membru în cadrul comisiei amintite.

“La acest proiect de aviz am depus o serie de amendamente, care s-au şi adoptat, prin care am dorit să se sublinieze nevoia de creştere a rolului autorităţilor locale în procesul de selecţie a proiectelor de interes local şi totodată recunoaşterea valorii adăugate a FEIS ca instrument care are ca scop atragerea capitalului privat şi eficientizarea investiţiilor de interes public. Este extrem de important de precizat faptul că o concentrare a investiţiilor prin acest mecanism în regiunile mai dezvoltate contribuie la adâncirea diferenţelor dintre regiune. În acest sens, acest fond asigură un echilibru geografic între proiectele FEIS, ţinând cont de ritmurile diferite de dezvoltare între regiuni şi de diversitatea teritorială a statelor membre, cu aplecare spre dezvoltarea proiectelor transfrontaliere care ar putea contribui la valoarea europeană adaugată. Sunt convins că Fondul european pentru investiții strategice FESI va avea rolul de a minimaliza aceste temeri și de a întări încrederea investitorilor în potențialul economic al UE. Prin atragerea capitalului privat în economie și garantarea investițiilor, noua strategie de investiții aduce beneficii multiple: garantează investițiile, facilitând accesul la credit, contribuie la dezvoltarea IMM-urilor, prin crearea de locuri de muncă și generează investiții pe termen lung. Banii europeni sunt o şansă pentru România, pe care nu trebuie să o ratăm!”, a explicat euroalesul.

Primul an de FEIS a fost un succes

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) formează nucleul „Planului de investiții pentru Europa”, conceput pentru a impulsiona creșterea economică și competitivitatea pe termen lung. Fondul urmărește să contribuie la utilizarea finanțării publice, inclusiv a finanțării de la bugetul Uniunii Europene, în scopul mobilizării investițiilor private. Fondul este o entitate distinctă și transparentă și reprezintă un cont separat gestionat de Banca Europeană de Investiții. Acesta a fost instituit prin Regulamentul privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere și Portalul european pentru proiecte de investiții. Regulamentul a intrat în vigoare în iulie 2015, conform eurostiri.eu.

Până în iunie 2016, Banca Europeană de Investiții a aprobat 64 de proiecte de finanțare în cadrul FEIS, ceea ce reprezintă un volum de finanțare de 9,3 miliarde de euro. Fondul european de investiții a aprobat peste 185 de acorduri de finanțare pentru IMM-uri, fondurile totale alocate în cadrul FEIS ridicându-se la 3,5 miliarde de euro. Se preconizează că de aceste fonduri vor beneficia aproximativ 141. 800 de IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie. Împreună, aceste operațiuni au loc în 26 de state membre și se estimează că vor atrage investiții totale de peste 100 de miliarde de euro.

Obiective principale:

– să ofere o capacitate de asumare a riscurilor sporită pentru operațiunile de plasament ale BEI

– să abordeze lacunele pieței și situațiile în care activitatea de investiții este prea redusă

– să ajute la generarea a circa 315 miliarde de euro pentru investiții suplimentare în decurs de trei ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri