Caută
Close this search box.

25.000 de agenți KGB au stat în România din decembrie 1989, până în octombrie 1990

Unii spun că a fost revoluţie, alţii, că a fost lovitură de stat. Au apărut voci care, pe baza unor documente CIA desecretizate, afirmă că evenimentele din 1989 au reprezentat o acţiune coordoantă de o armată străină secretă, care a ocupat România timp de un an.

ceausescu

“La expunerea clară, concisă a lui Caraman (Mihai Caraman – n.r.), directorul Centralei de Informaţii Externe, am cerut sovieticilor să-şi retragă comandourile. Era vorba despre aproximativ 25.000 – 30.000 de oameni. S-au retras ca urmare a faptului că Gorbaciov modificase strategia şi spusese că URSS nu mai este jandarm în această zonă”. Declaraţia îi aparţine lui Petre Roman, fostul premier al României în perioada decembrie 1989 – septembrie 1991 şi a fost inclusă într-o carte a istoricului Alex Mihai Stoenescu.
Despre ce este vorba? La începutul lunii decembrie 1989 au intrat în România 37.000 de turişti sovietici, despre care s-a dovedit ulterior că aparţineau structurilor KGB. Circa 25.000 dintre ei au rămas pe teritoriul României până în octombrie 1990, când au plecat la insistenţele oficialilor români pe lângă puterea de la Kremlin. Informaţiile de mai sus sunt cuprinse în volumul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, scris de istoricul american Larry Watts. Cartea expune un punct de vedere despre istoria comunistă a României, pe baza unor documente ale serviciului secret al fostei Germanii de Est, STASI, ajunse în custodia CIA şi desecretizate de această instituţie după anul 2000.

Aveam câte un KGB-ist la 875 de cetățeni români 

Volumul nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărâmarea lui Ceauşescu, punând în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi, timp de aproape un an. Printr- un calcul simplu, la o populaţie de 21 de milioane de persoane, rezultă că aveam, la vremea respectivă, câte un kaghebist la 875 de cetăţeni români.
Concluziile lui Larry Watts despre această dominaţie invizibilă a KGB în România este că ea a avut ca efect ciocnirile violente, cu morţi şi răniţi, nu numai din timpul revoluţiei, ci şi de pe tot parcursul anului 1990. Watts susţine că ruşii au vrut ca ţara noastră să rămână în sfera lor de influenţă şi să nu se apropie de NATO şi Uniunea Europa.
Istoricul american aduce şi acuzaţii extrem de grave şi structurilor politice care au preluat puterea după decembrie 1989, pe motiv că au frânat democratizarea reală a ţării, până în 1996.
Cât despre agenţii KGB, încă nu s-a aflat cum şi prin cine au acţionat în perioada 1989-1990.

Trei mineriade şi o ciocnire interetnică în doar 10 luni, între 1989 și 1990

Între decembrie 1989 şi octombrie 1990 au avut loc răsturnarea şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, mineriadele din ianuarie şi februarie 1990, ciocnirile interetnice din Târgu Mureş din martie 1990 şi mineriada din iunie – soldate cu morţi, răniţi şi distrugeri materiale.

Cel mai tare spion român al tuturor timpurilor i-a prins pe ruşi

caraman

Mihai Caraman

Mihai Caraman (n. 1928), cel despre care Petre Roman spune că i-ar fi dibuit pe agenţii KGB, a fost cel mai tare spion pe care România l-a dat vreodată. El a reuşit să creeze, între 1958 şi 1968, o reţea de spionaj care a adus în ţară informaţii de cel mai înalt standard de secretizare despre NATO, alianţă militară care la vremea respectivă era inamicul ţărilor socialiste. Între 1990 şi 1992 a fost directorul Centralei de Informaţii Externe.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri