Caută
Close this search box.

Drapelul de luptă al lui Avram Iancu, expus mâine la Muzeul Universității din București

Drapelul de luptă aparținând unei legiuni a lui Avram Iancu va fi expus la Muzeul Universității din București timp de o săptămână, în perioada 20 – 27 octombrie 2016. Evenimentul face parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, care este expus în mai multe localități din țară în acest an.

avram_iancu

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 20 octombrie 2016, ora 13,00, la sediul Muzeului Universității din București situat în Palatul Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36 – 46).

La vernisaj vor participa prof. univ. dr. Liviu Papadima, Prorector al Universității din București, conf. univ. dr. Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie a Universității din București, și prof. univ. dr. Alin Ionuț Ciupală de la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu este considerat un obiect de o raritate absolută. Expertizele efectuate de specialiștii Muzeului Țării Crișurilor din Oradea au confirmat faptul că obiectul provine de la jumătatea secolului al XIX-lea, adică exact perioada în care a avut loc Revoluția din 1848 – 1849.

Drapelul are formă pătrată, este confecționat în principal din piele și are cusută o icoană brodată pe margini cu fir de argint, care reprezintă pe una dintre fețe momentul Pogorârii Duhului Sfânt, iar pe cealaltă Înălțarea. Pe marginea drapelului sunt cusute culorile tricolorului românesc.

Universitatea din București îi așteaptă pe toți cei interesați să admire steagul la muzeul său în perioada 20 – 27 octombrie 2016, de luni până joi, între orele 8:00 – 14:00 și vineri între orele 8:00 – 12:00.

Muzeul Universității din București datează încă de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu

Muzeul Universităţii din Bucureşti a fost înfiinţat la 29 iulie 1967 şi deţine un patrimoniu vast, compus din documente şi obiecte valoroase, care surprind momente semnificative din trecutul istoric al instituţiei. Mărturiile care se păstrează la Muzeul Universității din București datează încă de la momentul înfiinţării Academiei Domneşti la Bucureşti, de către domnitorul Constantin Brâncoveanu. Muzeul deține o colecție formată din 2486 de piese care provin din patrimoniul Universității precum și din donații ale cadrelor didactice și foștilor absolvenți: documente, manuscrise, cărţi rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, picturi, sculpturi, piese de mobilier. Printre piesele de mare valoare deținute se numără piatra fundamentală a vechii clădiri a Universității, care a fost așezată la fundația edificiului pe data de 10 octombrie 1857, acvila de pe frontonul realizat de arhitectul Karl Storck, distrus în timpul bombardamentelor anglo-americane din aprilie 1944, primul drapel al Universității sau o machetă a clădirii în forma sa arhitecturală inițială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri