Fondurile europene care sosesc în România se întorc în afară în propoerție de 60%, a declarat ieri europarlamentarul roman Cătălin Ivan. El a subliniat că utilajele de care avem nevoie ca să facem proiectele nu le producem noi”.

europarlamentar

Cătălin Ivan

„Să nu ai o politică de susţinere a industriilor cu înalt grad de tehnologizare, cu valoare adăugată, cu locuri de muncă bine plătite nu este o scuză. Ţine de noi, nu de Bruxelles”, a spus Cătălin Ivan, în cadrul dezbaterii „Unde se duc profiturile din România”.

„Un calcul foarte simplu făcut arată că peste 60% din banii europeni pe fonduri structurale care intră în România se întorc afară, pe achiziţii, pe tot felul de utilaje de care avem nevoie ca să facem proiectele ambiţioase pe care ni le stabilim, dar pe acestea nu le producem noi”, a spus Ivan.

”Banii pentru cercetare ar putea crea plusvaloare”

El a mai adăugat că există un mecanism economic prin care am putea aduce bani în ţară, dar deocamdată nu-l punem în funcţiune. „Banii pentru cercetare, de exemplu, ar putea crea plusvaloare şi un nivel de trai mai ridicat, dar se întorc foarte mulţi în ţările care au industrie, care produc, care fac cercetare şi care creează produse noi, adică exact ceea ce lipseşte României în acest moment”, a precizat europarlamentarul.

Cătălin Ivan este iniţiatorul campaniei „Să luăm banii înapoi” („Let’s get the money back”) şi membru al Comisiei speciale din Parlamentul European care investighează scandalul Panama Papers.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.