UPDATE 17.23 Taxa Radio-TV rămâne. A fost scoasă de pe lista  PSD

Taxa Radio-TV rămâne în vigoare. Comisia de Buget finanţe a Camerei Deputaţilor a decis să o scoată de pe lista din proiectul de lege al PSD privitor la eliminarea a 102 taxe.

Senatul, ca primă cameră sesizată, a aprobat săptămâna trecută proiectul social-democraţilor.

Eliminarea taxei Radio-TV a stârnit îngrijorarea Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, a mai multor ONG-uri şi a conducerilor celor două instituţii publice. La nivel european, majoritatea covârşitoare a instituţiilor publice de radio şi televiziune se susţin financiar cel puţin parţial prin taxa Radio-TV colectată de la cetăţeni.

 

 

Reprezentanţii radioului public au subliniat că taxa este cea mai mică din Europa – 2,5 lei pe familie lunar. În anul 2015 a fost asigurat 48% din bugetul instituţiei prin contribuţia publică.

…………..

Luni dimineaţă, angajaţii din Radio România au protestat în faţa instituţiei împotriva eliminării taxei radio-TV, proiect aflat pe agenda Parlamentului. Directorul General al EBU critic, luni, măsura susţinând că taxa este esenţială “în asigurarea independenţei”.

La București s-au strând în fața instituției în jur de 100 de persoane, scrie paginademedia.ro. Pe Facebook, angajații au numit protestul o „pauză de cafea”. Astfel de proteste simbolice au mai avut loc și la sediul Radio România din Târgu Mureș și la Reșița.

Pe pagina de Facebook a București FM se anunță că astfel de ieșiri „la cafea” vor mai continua: „Am baut o cafeluță… O s-o mai facem… până când va fi pe placul nostru… poate mai dulce, poate mai rece… #NuDistrugetiRadioulPublic”

Pe de altă parte, autorităţile statului s-au trezit de la prima oră, luni, cu mai multe luări de poziţii internaţionale referitoare la eliminarea taxei. Astfel că Ingrid Deltenre, Directorul General al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU) transmite că: „Taxa radio-tv este un element esenţial în asigurarea independenţei serviciilor publice de media” şi că “ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu propunerea de anulare a taxei radio-tv, ca parte a unei propuneri mai ample de eliminare a taxelor plătite de cetaăţenii români, inaintea alegerilor ce vor urma”.

Potrivit comunicare@radioromania.ro, alături de directorul general EBU îşi mai exprimă îngrijorarea Javad Motaghi, Secretarul General al Uniunii de Radio si Televiziune Asia-Pacific, Graham Ellis – director BBC, precum şi alţi directori de televiziuni şi radio din lume sau liderii Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, iar pe platform on-line a Comisiei Eruopene apare o alertă în acest sens.

Foşti șefi ai Societăţilor Române de Radio şi Televiziune au semnat, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă în care spun că iniţiativa parlamentară de a desfiinţa taxa radio-tv „este deosebit de periculoasă pentru democraţia României.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here