Miercuri, 12 Octombrie 2016, începând cu ora 11.00, angajații din penitenciare protestează la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru condiții de lucru mai bune, pentru eliminarea deficitului de personal și pentru echitate salarială.

Sindicatele din cadrul ANP au anunțat că protestele vor continua și în penitenciare până când Guvernul României va reacționa. La Bacău, Satu Mare, Bistrita, Dej și Slobozia ofițeri și agenți de penitenciare vor protesta în fața penitenciarelor în 12 Octombrie 2013. La penitenciarele Aiud, Arad, Găești, Botoșani și Galați protestele vor avea loc o zi mai târziu, în data de 13 Octombrie 2013.

”Raluca Prună nu este un partener de dialog credibil. N-a mințit doar la CEDO. A mințit judecători, procurori, grefieri, avocați și angajați ai penitenciarelor, iar în cazul acestor categorii profesionale nici măcar o scuză penibilă nu are. A tot cerut termene și a tot promis soluții. Niciodată nu s-a ținut de cuvânt. Și se poate ușor constatat că într-un an de mandat așa-zisul ministru tehnocrat nu poate prezenta absolut niciun rezultat credibil. Planuri, promisiuni și atât. Reamintim că angajații din penitenciare lucreză în aceleași condiții pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Și, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru”, se arată în comunicatul sindicatelor din Administrația Penitenciarelor.

La nivel național sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP și se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca acești indicatori să se înrăutățească în condițiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităților salariale.

Guvernul României a adoptat OUG 20/2016 pentru a elimina inechități salariale în sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, iar în bugetul ANP există deja sumele de bani necesare asigurării acestui drept. Sindicatele spun că plățile sunt blocate din ordinul ministrului justiției, care refuză fără un temei legal aplicarea acestui act normativ, deși toți ceilalți miniștri de resort au dat aprobările necesare.

”Pe această cale reiterăm – în susținerea notificărilor depuse de către angajații din penitenciare – decizia comunicată ieri ANP în Consiliul de Conducere de a nu mai accepta efectuarea de ore suplimentare, chiar dacă penitenciarele lucrează la cotă de avarie, până când revendicările angajaților din penitenciare nu vor primi un răspuns pozitiv. Drept urmare, protestele vor continua cu un mare miting în fața Ministerului Justiției în data de 18 Octombrie 2016. În paralel mii de acțiuni în justiție vor fi depuse împotriva Guvernului României și a reprezentanților patronatului până la nivelul de director de penitenciar”, se mai arată în comunicat.

101 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 7 =