palmAutoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a ajuns recent la concluzia că există suficiente dovezi că esterii acizilor grași de glicidil – contaminanți formați în urma procesării uleiurilor vegetale rafinate – sunt genotoxici și cancerigeni.

Nivelurile cele mai ridicate de esteri ai acizilor grași de glicidil au fost găsiți în uleiurile și grăsimile de palmier. Potrivit instituției, preparatele pentru sugari conțin niveluri de până la zece ori mai mari decât nivelurile acceptabile! În acest context, euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a formulat o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe adresa Comisiei Europene, alături de alți colegi deputați.

Citeşte aici un ghid de finanţare europeană pentru perioada 2014-2020

Daniel BUDA

„Deși nivelurile de esteri ai acizilor grași de glicidil din uleiurile și grăsimile de palmier au scăzut la jumătate în ultimii șase ani, uleiul de palmier rămâne în continuare uleiul cel mai prezent în alimentația majorității consumatorilor. Prezent în gustări, biscuiți, grisine, biscuiți sărați și zeci de alte alimente, printre care și cele destinate copiilor, uleiul de palmier reprezintă un risc potențial pentru sănătate, în special pentru copii și tineri, precum și pentru toți cei care consumă alimente bogate în acizi grași de palmier. Având în vedere cele de mai sus, poate Comisia preciza: cum intenționează să gestioneze riscurile potențiale pe care le implică pentru consumatori expunerea la aceste substanțe din alimente? De asemenea, intenționează să adopte măsuri de reglementare pentru a limita prezența compușilor periculoși din uleiurile de palmier, pentru a proteja sănătatea umană?“, a notat Buda. Despre pericolele care-i pândesc pe consumatorii de ulei de palmier a vorbit recent și medicul nutriționist Mihaela Bilic.

dr_bilic

„Uleiul de palmier este lider mondial la consum,chiar dacă voi nu-l vedeți ca atare pe raftul supermarketului. Margarina, semipreparatele, biscuiții sau cerealele de mic dejun, toate conțin ulei de palmier. Termenul sub care se ascunde pe orice etichetă este acela de «ulei vegetal»,deci fugiți de orice produs unde nu este precizat tipul de grăsime folosită, dacă e vegetal înseamnă că e palmier. Catastrofa ecologică este dublată și de una nutrițională pentru că, dragii mei, dacă e vegetal nu înseamnă că e și sănătos. Uleiul de palmier, deși e vegetal, e mai bogat în găasimi saturate decât untul sau alte grasimi de origine animală. El conține un acid gras numit palmitic, a cărui reputație negativă în relația cu colesterolul din sânge a afectat grav și pe nedrept inclusiv deliciosul unt. Ironia e că untul are 30% acid palmitic, carnea roșie 20% în timp ce uleiul de palmier conține 45%”, a explicat Bilic.

98 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =