Caută
Close this search box.

Bucureștenii trebuie să își ia adio de la apa caldă!

În iarna aceasta, bucureștenii vor avea apă caldă doar dacă vrea Dumnezeu! Dacă iarna va fi căduroasă, apa caldă va fi oarecum caldă, dacă va fi o iarnă rece, apa caldă va fi mai rece!

Dacă la începutul săptămânii apa caldă sosită la robinetele din apartamentele conectate la rețeaua centralizată de termoficare a Bucureștiului a fost cam rece, în ultimele două zile ea a redevenit caldă. Dar nu pentru că s-a rezolvat problema datoriilor RADET și ELCEN, iar cantitatea de gaz livrată producătorului de energie ar fia juns la cota normal, ci pentru că s-a încălzit afară.

Surse din cadrul ELCEN ne-au explcita ce se întâmplă de fapt și la ce ar trebui să se aștepte bucureștenii în acestă iarnă. Teoretic, pentru a încălzi un metru cub de apă rece, cantitatea de energie termică necesară depinde atât de temperatura apei reci folosită pentru prepararea apei calde, cât şi de temperatura apei calde furnizate. Această cantitate variază semnificativ de la iarnă la vară, de la o lună la alta, de la un punct de consum la altul, în funcţie de temperatura apei reci furnizată de S.C. Apa Nova Bucureşti S.A., care este de 3-5 °C în timpul iernii, 20-25 °C în timpul verii.

Ca atare, una este să încălzești o apă de 20 de grade până la 45 de grade și lata este să încălzești o apă de 3 grade Celsius până la standardul de livrare. Adică, în cazul al doilea, ai nevoie de mai mult gaz metan! Dar ELCEN este în insolvență, nu are bani, iar furnizorul de gaz îi dă combustibil cu țârâita.

Ca atare, dimineața apa caldă și căldura vor fi la standarde normale, iar seara agentul termic va fi mai… rece! Cel mai mult vor avea de suferit cartierele mărginașe și cele în care au loc lucrări la rețea.

Factura va reflecta și ea această situație, deoarece plata se face la Gigacaloria predate consumatorului, nu la cantitatea de apă venită pe conducta RADET. Altfel spus, întreținerea ar putea fi ceva mai mică în acestă iarnă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri