Caută
Close this search box.

Călătorii gratuite cu trenul din partea Parlamentului European!

Tinerilor care vor împlini 18 ani li se pregătesc cadouri inedite. Ieri, Parlamentul European a discutat și a susținut, într-o majoritate covârșitoare, propunerea conform căreia tinerii europeni, la împlinirea vârstei de 18 ani, sa primească un permis Interrail gratuit. Milioane de tineri care călătoresc pe întreg continentul au folosit, de-a lungul deceniilor, Interrail, iar cheltuielile lor pot fi chiar de sute de euro.  Parlamentul dorește să promoveze un transport ecologic, cu emisii de gaze reduse, și, de asemenea, să ajute tinerii să călătorească, să socializeze și să cunoască Europa.

Ce este Interrail?

Interrail este un abonament gratuit care le permite tinerilor să călătorească în Europa, pe toate liniile de cale ferată. Posesorii unor astfel de permise de călătorie gratuite vor putea sa își stabilească singuri destinațiile. Conform comisarului european pentru transport, Violeta Bulc, aproximativ 300.000 de oameni folosesc anual abonamente Interrail pentru a călători în Europa. Un abonament cu valabilitate de o lună costă între 20 și 473 de euro.

Dezbaterea în plen

În cadrul dezbaterii din plen, doamna Bulc a susținut această propunere și a apreciat-o ca fiind „o idee excelentă”, afirmând că „această schemă ar putea deveni intermodală și s-ar putea extinde și în afara Interrail”. „Poate fi atractiv să avem o așa-zisă loterie la care să câștige bilete un număr semnificativ de oameni, pentru a putea călători în Europa”, a adăugat dumneaei. „Toata lumea din Europa trebuie să reușească să-și viziteze țările învecinate și să se simtă confortabil cu oamenii de acolo, ca și cum ar fi prieteni. Dorim să investim în toți tinerii pentru ca aceștia să experimenteze noi lucruri pe continent”, a spus în cadrul dezbaterii din plen eurodeputatul Manfred Weber (PPE). Conform eurodeputatului Luigi Morgano (S&D), „să investești în tineri pentru ca aceștia să poată călători în întreaga Europă, promovând o cunoaștere mai bună a Europei, este o idee extraordinară”. „Călătoria ajută la o mai bună educație, așadar susțin pe deplin aceasta inițiativă”, a spus Kosma Złotowski, (CRE).

„Europa are suflet și inimă”

Alexander Graf Lambsdorff (ALDE) a spus că „Europa are suflet și inimă, așadar, ce modalitate mai bună de promovare poate exista decât aceea de a oferi tinerilor șansa să o exploreze?!”. Rebecca Harms (Verzi/ALE) și-a arătat susținerea pentru „această inițiativă fantastică”. „Pentru un cost scăzut, îi putem ajuta pe europeni să se cunoască și să descopere Europa”, a adăugat dumneaei. Pentru Daniela Aiuto (EFDD), programul „este o inițiativă bună, care ar putea, cu adevărat, da un elan spiritului european”.

În ceea ce privește statele care nu sunt membre ale rețelei Interrail, cum sunt Malta, Cipru, Estonia, Letonia și Lituania, vor fi avute în vedere alte mijloace de transport, precum autobuzul și feribotul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri