sibiu-urs-pe-stradaCazul ursului împușcat săptămâna trecută la Sibiu a șocat o lume întreagă. Ursul a fost ucis în dimineaţa de 12 octombrie, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri. La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii. Ursul brun avea aproximativ cinci-şase ani, 175 de kilograme şi 160 de centimetri lungime.

20161012pht46873_original

Cadavrul animalului a fost incinerat la câteva ore de la ucidere. Poliţia Sibiu a deschis, în 12 octombrie, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului care a ajuns în oraş şi a străbătut mai multe străzi înainte de a fi prins în curtea unei fabrici. Totodată, Ministerul Mediului a cerut, în 13 octombrie, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat. Ursul brun a fost o specie larg răspândită în Europa, situație care s-a schimbat dramatic în ultimele secole, această specie dispărând complet din multe țări de pe continent. În prezent, în Europa (fără Rusia) mai trăiesc aproape 14.000 exemplare de urs brun. Dintre acestea, aproximativ 6.000 trăiesc în pădurile din țara noastră. Ursul este o specie protejată în Uniunea Europeană, fiind inclus pe „lista roșie” a speciilor de animale pe care de dispariție. În contextul acestui caz extrem de trist, vă prezentăm demersurile pe care Parlamentul European le face la ora actuală pentru salvarea biodiversității.
Săptămâna trecută, comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a votat un raport întocmit de Catherine Bearder (ALDE, Marea Britanie), privind modul în care Uniunea și statele membre ar trebui să își intensifice eforturile pentru a combate a patra cea mai profitabilă infracțiune din lume.
Traficul ilegal cu animale și plante pe cale de dispariție pune în pericol supraviețuirea a numeroase specii (de la elefanți, rinoceri, tigri, reptile ori rechini, până la lemn tropical, corali, orhidee etc.) și, totodată, amenință echilibrul ecosistemelor. În ultimii ani, traficul de animale și plante sălbatice a atins un nivel uriaș, fără precedent, iar cererea de produse conexe a crescut considerabil la nivel mondial. Grupurile infracționale se ocupă din ce în ce mai des cu traficul de plante sau animale aflate pe cale de dispariție: riscul de a fi detectate este redus, recompensa financiară este mare, iar câștigurile de pe urma unor asemenea activități ilegale pot fi folosite pentru a finanța milițiile sau chiar grupările teroriste. Produsele care provin de la animale sălbatice traficate ilegal pot fi vândute prin canale care par legale, cum ar fi documente false, astfel încât cumpărătorul final nu își va da seama ca are de-a face cu un produs de contrabandă. De altfel, Uniunea Europeană este o destinație, o regiune de tranzit și chiar o sursă pentru traficul cu animale pe cale de dispariție.
Ce plan are Uniunea Europeană?
Raportul prevede planul de acțiune prin care Uniunea Europeană își propune să combată traficul ilegal cu animale sălbatice în statele membre şi să întărească rolul Uniunii în lupta globală împotriva acestei activități criminale. Planul de acțiune a fost adoptat la începutul acestui an de Comisia Europeană și urmează a fi implementat până în 2020. „Este responsabilitatea comună a statelor membre ale UE să-și intensifice eforturile pentru a combate crima organizată și distructivă, care destabilizează atât de multe părți ale lumii”, a declarat raportorul Catherine Bearder. Planul cuprinde 3 direcţii principale de acţiune. Prima este prevenirea traficului și reducerea cererii și ofertei de produse ilegale obținute în urma braconajului. A doua direcție prevede îmbunătățirea implementării legislației existente, iar ultima – întărirea cooperării între ţările de provenienţă, cele de tranzit şi cele de destinație a produselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.