traficTraficul de ființe umane continuă să fie o realitate și o crimă profitabilă în secolul 21: peste 20 de milioane de persoane sunt traficate în scopul exploatării sexuale, al muncii forțate și al altor astfel de activități, generând un profit anual de 117 miliarde de euro.

Parlamentul European s-a implicat activ în ultimii ani în lupta pentru combaterea traficului de persoane. „În urmă cu cinci ani, atunci când directiva împotriva traficului de persoane a intrat în vigoare, Uniunea Europeană a făcut progrese uriașe, dar încă nu ne-am unit suficient forțele pentru a aborda această problemă, în contextul în care datele arată că numărul de persoane traficate continuă să crească”, consideră euroaleasa Catherine Bearder (ALDE, Marea Britanie), fost raportor al rezoluției votate în mai 2016, care examina punerea în aplicare a directivei privind combaterea traficului de persoane.

Situația din Uniunea Europeană

Cifrele sunt cutremurătoare. În 2012, statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat și identificat 10.998 de victime ale traficului cu ființe umane, anunţă site-ul instituţiei europene. Femeile și tinerele fete reprezintă 95% din victimele traficate în scopul exploatării sexuale, în timp ce bărbații reprezintă 70% din victimele traficate pentru muncă forțată. Majoritatea victimelor traficate în UE, precum și cei mai mulți traficanți sunt cetățeni ai UE.

Legislația actuală cuprinde o directivă pentru combaterea traficului de persoane, adoptată în 2011, care acoperă inclusiv prevenirea traficului, susținerea victimelor și urmărirea penală a infractorilor. UE are, de asemenea, o strategie (2012-2016) cu 40 de măsuri diferite împotriva traficului de ființe umane și un coordonator al UE pentru a facilita punerea în aplicare a acestei strategii. În acest an, Parlamentul European a evaluat legislația europeană actuală pentru combaterea traficului de ființe umane și a recomandat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea situației, în două rezoluții adoptate în mai și iulie. Eurodeputații au cerut statelor membre să pună în aplicare mai eficient legile existente și să sprijine mai mult victimele traficului de persoane. „Criza refugiaților face ca problema traficului de persoane să fie și mai mare. Noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja miile de minori neînsoțiți și vulnerabili, care pot cădea victime ale traficanților de persoane”, a zis Bearder.

177 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here