Caută
Close this search box.

„Cine are interesul să falimenteze producătorii români de ouă?“

OuaProducătorii români de ouă au ajuns la limita răbdării, mulţi dintre ei fiind la un pas de faliment. Conform unei cercetări realizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, piaţa autohtonă a fost invadată de ouă provenind din spaţiul comunitar, de o calitate îndoielnică.

„Principalul exportator de ouă către România este Polonia (82% din total importuri), iar preţul oului la poarta fermei în Polonia în perioada ianuarie-iunie 2016 a fost de 0,35 lei/ou. Dar preţul mediu de import ouă din Polonia a fost de 0,28 lei/ou şi ofertele de ouă din Polonia din perioada primăvară-vară au ajuns chiar la 0,15 lei/ou. Preţul la poarta fermei nu include costurile cu sortarea, ambalarea şi transportul. Deşi preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, 0,24 lei/ou, mult sub media europeană, iar preţul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai mare din Uniune, mult peste media comunitară, de 0,32 lei/ou, preţul mediu al ouălor care se comercializează din Polonia pe piaţa României este de 80% din preţul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din preţul mediu intern la poarta fermei în Polonia”, arată specialiştii uniunii. În consecinţă, crescătorii de păsări din România „protestează ferm faţă de concurenţa neloială cu ouă din Polonia şi solicită autorităţilor abilitate din România să notifice Polonia şi Comisia Europeană, întrucât acest fenomen duce la falimentul fermelor din România”. „Deşi România produce ouă peste necesarul de consum intern, consumatorilor li se oferă pe piaţă ouă cu prospeţime îndoielnică, aduse din import, în schimbul ouălor proaspete din producţie internă”, menţionează organizaţia. Totodată, Adunarea Generală a Uniunii informează consumatorii că în conformitate cu legislaţia europeană, privind trasabilitatea ouălor, toţi fermierii din spaţiul comunitar au obligaţia să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format astfel: prima cifră reprezintă sistemul de creştere, următoarele două litere, ţara de origine (RO), următoarele două litere judeţul, iar ultimele trei cifre codul fermei. În plus faţă de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod şi ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura ţară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului. „Atenţionăm consumatorii că, obligatoriu codul alfa numeric şi ddm-ul trebuie să fie scrise cu cerneală de aceeaşi culoare sau nuanţă a aceleiaşi culori, asta însemnând că au fost marcate în acelaşi moment. În situaţia în care în comerţ se găsesc ouă cu cele două marcaje scrise cu cerneală de culoare sau nuanţă diferite, asta înseamnă că prospeţimea ouălor este suspectă, întrucât marcajul ddm-ului este făcut în România în funcţie de interese”, arată reprezentanţii crescătorilor de păsări.

Daniel BUDA

Deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care a apărat şi altădată interesele producătorilor români la nivelul instituţiilor europene, n-a rămas impasibil nici de această dată. „Cine are interesul să falimenteze producătorii români de ouă? Invazia de ouă de pe piața românească, având proveniență incertă și calitate îndoielnică generează concurență neloială în raport cu producătorii autohtoni și periclitează siguranța alimentară a consumatorului! În luna septembrie am sesizat Comisia Europeană asupra faptului că din Uniunea Europeană intră în România transporturi de ouă a căror origine este necunoscută, și anume ouă nemarcate la producător. Autoritățile române se confruntă încă cu această problemă pentru că reglementările impuse de România în acest domeniu sunt unele foarte stricte, producătorii având obligația de a marca pe fiecare ou ziua, data și ora la care el a fost obținut. Totodată, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor , ouăle provenite din Uniunea Europeană erau nemarcate la producător, intrau în România și erau marcate ulterior în diferite zone sau în depozite intermediare, iar după aceea erau puse în consum. Toate acestea reprezintă un atentat la sănătatea publică. În aceste zile am fost informat că în urma unei analize realizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, s-a constatat că producătorii de ouă sunt în prag de faliment din cauza invaziei de importuri de ouă la prețuri derizorii din Polonia. Cererea internă pentru consumul de ouă este acoperită de crescătorii autohtoni de păsări, drept urmare nivelul de autosuficiență pentru ouăle de consum este de 105,2%. Importurile de ouă din Polonia nu fac decât să conducă la o suprasaturație non-necesară a pieței. Nu putem să nu remarcăm faptul că prețul ouălor de la producătorii români este printre cele mai mici din Uniunea Europeană în timp ce prețul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai ridicat din rândul statelor membre. Cu toate acestea, prețurile fixate de către producătorii polonezi pe piața românească ajung chiar la 50% din prețul mediu intern la poarta fermei în Polonia. Ministerul Agriculturii trebuie să demareze de urgență o anchetă în acest caz, având în vedere faptul că importurile creează o concurență neloială care ar putea genera falimentul producătorilor autohtoni. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere și calitatea ouălor din import, care se plasează sub standardele ouălor comercializate de producătorii locali ceea ce poate periclita siguranța alimentară a consumatorului. Personal, voi sesiza Comisia Europeană în acest caz, mai ales că sunt implicate două state membre, iar producătorii români în mod cert trebuie să fie apărați în fața acestei nedreptăți”, a spus alesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri