BUDA, Daniel (EPP, RO)„Asociația Pro Consumatori“ a realizat recent, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, un studiu referitor la calitatea sortimentelor de pizza congelate existente pe piaţa românească. Prin această campanie, asociaţia trage un semnal de alarmă cu privire la denaturarea legală a unor produse realizate în baza unor reţete tradiţionale şi, totodată, promovează un stil de viață sănătos, atrăgând atenţia în privinţa unor produse alimentare bogate în grăsimi / acizi grași saturați, zaharuri, sare și aditivi alimentari cu un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. Astfel, organizaţia a achiziționat 16 tipuri de pizza congelată în vederea realizării studiului privind calitatea acestora, coordonat de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

147738881464_studiupizza-s4

Concluziile sunt de-a dreptul şocante. La 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se menționează tipul de făină folosită la realizarea blatului! 81% din sortimentele de pizza analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 15 aditivi alimentari; 63% din sortimentele de pizza analizate conțin nitrit de sodiu; 44% din sortimentele de pizza analizate conțin fosfaţi (difosfaţi, trifosfaţi şi polifosfaţi); 44% din sortimentele de pizza analizate conțin ascorbat de sodiu; 38% din sortimentele de pizza analizate conțin acid ascorbic; 25% din sortimentele de pizza analizate conțin eritorbat de sodiu; 19% din sortimentele de pizza analizate conțin aroma de fum; 13% din sortimentele de pizza analizate conțin coşenilă; 13% din sortimentele de pizza analizate conțin glutamat monosodic; 13% din sortimentele de pizza analizate conțin sorbat de potasiu; la numai 19% dintre sortimentele de pizza analizate producătorii menționează separat compoziția blatului și a toppingului!

Ce aditivi controversaţi conţin sortimentele analizate

E202 – Sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.

E250 – Nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri şi preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos în urma interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis.

piza15euri

E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.

E452 – Polifosfații pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale și creșterea valorii colesterolului. Polifosfații dezechilibrează balanța calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, favorizând apariția osteoporozei.

E621- Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

„Pizza congelată realizată în sistem industrial, în cele mai multe situații, nu mai are nimic în comun cu pizza tradițională. La pizza industrială, compoziţia blatului diferă de cea a pizzei tradiţionale (făină integrală, apă, drojdie, ulei de măsline şi sare), iar aceasta preia şi încărcătura chimică a ingredientelor folosite pe post de topping. Pizza industrială este un produs hipercaloric cu un conținut ridicat de acizi grași saturați, carbohidrați, sare şi aditivi alimentari. Acest produs trebuie consumat cu moderație de către adulți și ocazional de către copii. Analizaţi cu atenţie ingredientele, nu vă lăsaţi înşelaţi de denumirile cu elemente de tradiţionalitate, gen coaptă pe piatră sau pre-coaptă la cuptor cu lemne! Din păcate, acest produs, din cauza notorietății de care se bucură şi a accesibilității date de preț, este achiziţionat de către unii părinţi şi oferit, în mod constant, spre consum copiilor. Acest obicei se datorează faptului că acei părinţi nu au cunoştinţe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunostinţă de cauză pentru copiii lor”, explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

 

Studiul a ajuns pe masa Comisiei Europene

Euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, dar şi promotor al campaniei „Mănânci produse româneşti, mănânci sănătos”, a reacţionat prompt şi a interpelat Comisia Europeană pe această temă. „În urma unui studiu realizat în cadrul unei campanii naționale de informare și educare a fost semnalată calitatea îndoielnică a sortimentelor de pizza congelate care sunt realizate în sistem industrial. Astfel, s-a costatat existența unor categorii de substanțe chimice care pun în pericol sănătatea consumatorilor, dar și prezența unor aditivi care pot genera o serie de boli. Printre cel mai des folosiți aditivi se regăsesc: aroma de fum, acidul citric, polifosfaţii, trifosafaţii, izoascorbatul de sodiu, glutamatul monosodic, toate aceste substanțe având un impact negativ asupra sănătatea umană. Mai mult, la 94% dintre sortimentele de pizza care au fost analizate, nu se specifica tipul de făină utilizată la realizarea blatului, informațiile de pe etichetă fiind astfel incomplete. Majoritatea acestor tipuri de pizza, într-un procent de 81% sunt produse importate din alte state membre precum Germania și Polonia. Astfel, în spatele unor ambalaje care promovează într-o manieră falsă un regim alimentar sănătos, se ascund sortimente de pizza care au un conținut ridicat de aditivi alimentari și substanțe care pot periclita sănătatea consumatorilor. Am solicitat aşadar Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a se impune un control mai strict referitor la calitatea sortimentelor de pizza astfel încât consumatorii să beneficieze de un nivel de protecție mai ridicat“, a explicat Daniel Buda.

Citeşte aici un ghid de finanţare europeană pentru perioada 2014-2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 4 =