Românii plătesc impozite o viaţă întreagă. În multe cazuri, la pensionare, constată că statul le-a pierdut documentele de muncă, dar îi obligă să dovedească faptul că au plătit acele impozite. Altfel nu le recunosc o parte din drepturile băneşti din pensie!
Felul în care a funcţionat statul român în ultimii 25 de ani se reflectă foarte bine în modul în care se poate completa dosarul de pensionare: chinuit! Așa se întâmplă în toată ţara…
În mod logic, toate datele privind munca prestată pe durata unei vieţi, cu sporuri de vechime, grupă etc. ar trebui să se regăsească în carnetul de muncă, care ar trebui să se afle la Forţele de muncă, de unde să meargă automat, la data la care contribubilul se pensionează, la Casa de pensii. La noi în ţară, nu!
Pentru a primi recunoaşterea grupei de muncă, de pildă, ai nevoie de adeverinţă de la fostul angajator. Dacă ai avut mai mulţi, iei adeverinţe de la toţi. Dacă nu îi mai găseşti, cum este cazul majorităţii fostelor întreprinderi de stat, pierzi din drepturile tale băneşti. Această anomalie este deja un fenomen în ţara noastră. Ce este de făcut?
Recent, au apărut în România operatori particulari de arhive, adică arhive particulare, care preiau obligatoriu, conform legii, documentele cu valoare practică, adică arhivele unităţilor economice pe baza cărora se eliberează copiile necesare dosarelor de pensionare. Menţionăm că aceşti operatori sunt avizaţi şi controlaţi de Arhivele Naţionale, cu filiale lor judeţene, care continuă să fie singurul depozitar naţional al documentelor cu valoare istorică. Adică, de la Arhivele Naţionale puteţi afla unde îi găsiţi pe operatorii particulari de arhive pentru a-ți complete dosarul d e pensionare.
Documentele lipsă la dosar se pot reconstitui
În fine, unul din aceşti depozitari particulari a postat pe pagina sa de internet o cerere tipizată pentru eliberarea adeverinţelor necesare dosarului de pensionare, precum şi taxele aferente. La final, cererea are o frază ciudată: „Întocmirea cererii de chemare în judecată pentru constituirea vechimii în grupa a II-a de muncă şi alte litigii de muncă este GRATUITĂ”. Reprezentanţii operatorului ne-au lămurit despre ce este vorba: „Din cauză că lipsesc multe arhive ale unor foste intreprinderi, în special cele de stat, noi am angajat un avocat prin care să ne dăm singuri în judecată pentru a ne obliga prin hotărâre judecătorească să refacem documentele care lipsesc la dosarele de pensionare ale clienţilor noştrii. Sunt sute şi sute de cazuri”. Altfel spus, dacă cineva are dovada că a lucrat la o întreprindere, dar nu poate obţine o adeverinţă privind grupa de muncă pentru că acea întreprindere nu mai există, iar arhiva ei a dispărut, de pildă, poate angaja un avocat specializat pe conflicte de muncă şi, împreună cu doi martori, să cheme în instanţă pe ael care ar trebui sădeţină arhiva întreprinderii unde a făcut acea vechime. Câştigă procesul, iar operatorul de arhive este obligat să îi reconstituie grupa de muncă.
Mai mult, după data abrogării Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, şi vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se poate reconstitui, la cererea persoanei care nu poseda carnet de muncă, de către instanta judecatorească pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă.
Dosarul se depune la 30 de zile după împlinirea vârstei de pensionare
Primul pas pe care treuie făcut pentru completarea unui dosar de pensionare este spre Casa de pensii, de unde se ia cererea tipizată şi de se obţin informaţii clare privind documentaţia necesară.
Dosarul trebuie să conţină: cartea de munca, original şi copie; carnetul de asigurări sociale, unde este cazul, original şi copie; livretul militar, unde este cazul, original şi copie; diploma de studii, original şi copie; adeverinţa sau foaia matricolă din care să rezulte durata normală şi perioada anilor de studii absolviţi la zi; dovada recunoaşterii studiilor efectuate în străinătate de către statul român, dupa caz; adeverinţa privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv şi individual de muncă; adeverinţa din care sa reiasă condiţiile speciale de munca; dovada certificării stagiului de cotizare; procura speciala pentru mandatar, dacă este cazul); certificatele de naştere ale copiilor; adeverinţa din care rezultă data încetării calitaţii de asigurat.
Dosarul complet se depune la Casa Teritorială de Pensii în raza căreia se află domiciliul petentului. Dosarul trebuie depus în termen de 30 de zile de la data la care au fost îndeplinite condiţiile legale de pensionare.
Refacerea documentaţiei, o adevărată muncă de detectiv
Legea arhivelor naţionale, 16/1996 a fost modificată în anul 2004 pentru a oblige firmele pe cale de desfiinţare să depună documentaţia la Arhivele Naţionale spre păstrare timp de 70 de ani. Arhivele Naţionale nu au avut însă spaţiul şi persoanlul necesar pentru a se ocupă şi de acest tip de arhivistică, ca atare multe documente cu ”valoare practică” pentru cetăţeni s-au pierdut. Anul trecut legea s-a modificat din nou şi au apărut operatorii particulari de arhive, la nevoie, pot reconstitui actele dispărte, pentru dosarul de pensionare.
Căutarea arhivei unei societăţi desfiinţate care nu a catadicsit să depună documentele la instituţiile abilitate începe de la Registrul Comerţului, de unde se obţine numele firmei lichidatoare. Aceasta din urmă ar trebui în mod normal să deţină arhivele sau să ştie unde anume au fost depozitate. Dacă nici acolo nu sunt, atunci trebuie cerute datele despre ştatele de paltă de la Ministerul Fianţelor şi documentaţia privind depunerile făcute în ani la fondurile de asigurări sociale obligatorii.