Caută
Close this search box.

Factura de gaze este mai mare cu 24% față de consumul efectiv

Scumpirea gazelor naturale e o piatră de moară legată de gâtul românului care oricum era prădat la drumul mare la adăpostul unor formule de calcul ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Doar din pix şi din eroarea metrologică a contoarelor, consumatorii plătesc lunar cu aproape un sfert mai mult la factura de gaze!

Din 2008, românii nu mai plătesc volumul de gaze naturale consumat, ci energia electrică rezultată prin echivalare din acel consum. Cu alte cuvinte, gazul nu este vândut către populaţie la metru cub, ci la kilowatt – conform unei directive europene.

Adică este transformat gazul în energie calorică, apoi căldura este transformată în energie electrică. Numai că în spatele acestor formule de calcul stă, de fapt, o furăciune de 24 la sută la fiecare factură emisă.

Metodologia europeană de calcul stabileşte însă ca etalon pentru conversia volum/putere energetică, temperatura de zero grade Celsius. ANRE a stabilit etalonul la 15 grade, inducând un volum mai mare de gaz luat în calcul la plată şi umflând astfel facturile cu peste 9%. Apoi, se ia în calcul puterea calorică a gazului (cantitatea de căldură pe care o degajă), tot la 15 grade – când gazul nu are însă o ardere prea bună – şi nu la 25 de grade, adică puterea optim măsurată admisă de UE. În acest fel, românul este «prăjit» cu încă 12% la factură! Restul de procente umflate, până la 24%, provin din eroarea metrologică a contoarelor. Soluţia ca lucrurile să intre în normal este introducerea aceleiaşi unităţi de măsură atât la consum, cât şi la plată. Acum e doar la consum.

Importăm gaz la metru cub şi îl vindem la kilowatt

“Problema noului mod de calcul a fost pusă în anul 2007, după intrarea noastră în UE. La vremea respectivă eu m-am opus noului calcul, pentru că nu se poate măsura volumul decât cu unitate de măsură pentru volum, nu pentru electricitate. Noi importăm gaz la metru cub. Atunci de ce îl vindem la kilowatt?!”, a explicat profesor univ. Dr. Gheorghe Buliga, fost şef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri