Caută
Close this search box.

Guvernul Germaniei limitează accesului cetăţenilor din UE la indemnizaţii sociale

 

Guvernul Angela Merkel a aprobat miercuri un proiect de ordonanţă care prevede limitarea accesului cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene la indemnizaţii sociale în Germania, relatează presa germană.

Proiectul de ordonanţă, neobişnuit pentru un politician de centru-stânga, prevede că cetăţenii din alte state membre UE aflaţi în Germania vor avea dreptul la indemnizaţii sociale abia după cinci ani, spre deosebire de termenul prevăzut acum în legislaţie, care este de şase luni. Planul a fost aprobat rapid de Guvernul de coaliţie format din reprezentanţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) şi ai Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga).

Măsura este criticată de opoziţie şi de sindicate, care denunţă o încălcare a reglementărilor Uniunii Europene.

„Legea fundamentală spune clar: persoanele care locuiesc în Germania (…) au dreptul la un trai sigur, uman, indiferent de naţionalitate”, a reacţionat Annelie Buntenbach, un reprezentant al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB).

Potrivit Agenţiei Muncii, 440.000 de cetăţeni UE non-germani primeau indemnizaţii sociale în Germania în luna ianuarie. Dintre aceştia, 92.000 sunt cetăţeni polonezi, 71.000 italieni, 70.000 bulgari, 57.000 români şi 46.000 greci. În Germania trăiesc circa 4,1 milioane de imigranţi din state UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri