Caută
Close this search box.

Iohannis îl grăbeşte pe Lazăr cu rezolvarea marilor dosare

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat joi contextul discuţiei cu procurorul general, Augustin Lazăr, afirmând că a cerut să se ia măsuri astfel încât cercetările să fie făcute mai rapid în toate dosarele, vinovaţii pedepsiţi sau ”delaţiunile comice” infirmate.

”Am avut o întâlnire cu procurorul general aici la Cotroceni şi l-am rugat să ia toate măsurile care se pot lua pentru a introduce mai multă celeritate în exerciţiul cercetărilor. Este foarte simplu, vedeţi că avem dosare vechi, unele extrem de vechi, mă gândesc la doasarul Mineriadei, la dosarul Revoluţiei. Este inacceptabil să stăm noi şi să nu ştim ce s-a întâmplat la Revoluţie, cine a fost vinovat, ce s-a întâmplat la Mineriadă, cine sunt oamenii vinovaţi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să explice contextul în care a avut loc întâlnirea cu procurorul general după declaraţiile sale de miercuri cu privire la cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţa legat de doctoratul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Klaus Iohannis a afirmat că dosarul Revoluţiei şi cel al Mineriadei trebuie rezolvate, iar cine a greşit trebuie să plătească.

”Şi dacă vorbesc despre vinovaţi vorbesc de oameni care au încălcat legea, nu de o vină istorică. Nu-i treaba istoricilor încă. Deocamdată şi în dosarul Revoluţiei, şi în dosarul Mineriadei este treaba procurorilor, iar cine a greşit va plăti”, a spus Iohannis.

El a subliniat că i-a cerut procurorului să ia măsurile care se pot lua pentru a trimite dosarele în instanţă.

”Dar în contextul mai larg am rugat să se ia măsurile care se pot lua, desigur, pentru a face cercetările mai rapid, pentru a trimite dosarele în instanţă atunci când procurorii constată că s-a încălcat legea, iar acolo unde se constată că nu s-a încălcat legea, că sunt nişte delaţiuni comice, acolo să se restabilească de îndată bunul renume al persoanei care a fost acuzată”, a susţinut preşedintele.

Iohannis a refuzat să spună când a avut întâlnirea cu procurorul general. La rândul său, Parchetul general a transmis că discuţia cu şeful statului s-a concentrat pe resursele şi obiectivele Ministerului Public.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, întrebat dacă el consideră că se impune o demisie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că nu trebuie să vorbim despre nicio demisie atâta vreme cât, deocamdată, nu există niciun indiciu că ar fi plagiat.

„Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta vreme cât, deocamdată cel puţin, nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat. Acolo, sigur în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare” a răspuns preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai precizat că a discutat cu procurorul general pe care l-a rugat să soluţioneze speţa cu celeritate. „Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuţie cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a spus şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri