Caută
Close this search box.

La Măgurele se va experimenta deplasarea cu viteza luminii!

Cel mai putrernic laser din lume se montează acum pe platform Institutului de Fizică Atomică  de la Măgurele. Proiectul ELI-NP, pilonul românesc al Extreme Light Infrastructure, este cel mai mare proiect de investiţii în cercetare ştiințifică din istoria României şi unul dintre cele mai mari din lume în momentul actual. Aici se va experimenta, printre altele, deplasarea controlată cu viteza luminii.

laser

Aceasta este sala laserului

 

Nucleul ELI este format din două elemente, echipamentele mari, respectiv două lasere de mare putere, construi-te de Thales Group din Franţa, cu Thales România, şi un «tun» de lumină invizibilă – adică un sistem fascicul gama, construit de un consorţiu european Euro Gammas, condus de Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia şi în care sunt implicate institute de cercetare şi firme higth tech din opt ţări europene, precum Danemarca, Franţa, Slovenia sau Marea Britanie.

O altă componentă importantă este clădirea în care se va studia interacţiunea laserului şi a fasciculului gama cu materia. În a treia componentă sunt incluse aranjamentele experimentale, adică un centru de cercetări unde vor fi analizate datele. Toată această parte se numeşte aranjamente experimentale. Pentru o imagine de ansamblu, din cele 310 milioane de euro destinate proiectului, cam 35 de milioane reprezintă aranjamente experimentale. Este una dintre cele mai importante componente cea experimentală. Iar elementul care va reuni aceste componente este resursa umană, din ce se formează grupul de cercetători care vor lucra la ELI.

Vom produce materie din energie?

Ce se aşteaptă de la acest experiment? Este foarte bine cunoscută relaţia lui Einsten: E=mc². Când ai energie, poţi avea masă iar când ai masă poţi avea energie. Se ştie foarte bine şi este pusă în evidenţă de zeci de ani: o particulă cu o antiparticulă, când se întâlnesc şi fuzionează, emit energie. Dispare materia şi rămâne energia sub formă de câmp. Invers nu s-a demonstrat încă. Deci, dacă ai numai energie, poate să apară masă?! Asta se intenţionează, ca din concentrare foarte mare de energie să apară materia. Sigur că sunt fenomene care probabil în Uni-vers sunt comune, dar în laborator nu s-au produs încă.

Cu alte cuvinte, aşa cum aţi văzut în filmul „Star Trek”, apeşi pe buton şi se materializează obiectul dorit, fie hrană, fie altceva…

În ceea ce priveşte deplasarea materiei cu viteze foarte mari, că tot vorbim de „Star Trek”, teoria spune că într-o incintă ELI se va acţiona asupra unei cantităţi de materie cu o forţă electromagnetică uriaşă, generată de interacţiunea celor două lasere şi a tunului cu fascicule gama. Din punct de vedere tehnic, energia uriaşă realizată în incintă va accelera aproape de viteza luminii electronii ato-milor acelei bucăţi de materie, care, la rândul lor, vor atrage, tot cu viteza luminii, nucleele de pe care au fost desprinşi. Aşa se preconizează, teoretic, că se va experimenta la Măgurele deplasarea materiei cu viteza luminii. Este suficient să se realizeze acest lucru pe o distanță de câțiva centimetri pentru ca visul omenirii de cucerire a spațiului să prindă contur plauzibil…

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri