arthurverona_emigrantii ipolitstrambu_odihnapesezlong

Personalităţi celebre, de la dr. Carol Davila şi Nicolae Manolescu până la artişti consacraţi precum Arthur Verona ori Ipolit Strâmbu, vor fi omagiate în cadrul a două licitaţii speciale joi, 27 octombrie 2016, orele 19:30, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă.  Momentul este precedat de un alt eveniment de licitație, anume Licitaţia Colecţiei Cella Delavrancea.

Licitaţia Colecţiei rameurului interbelic Herman Moserva impresiona publicul printr-o selecţiede lucrări semnate de nume mari precumIpolit Strâmbu, Arthur Verona, Nicu Enea sau Jean Alexandru Steriadi.

Operele, înrămate în atelierul propriu al lui Moser de pe Calea Victoriei 174 (Casa Cesianu, actualul Casino Victoria, fost sediu al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, fost sediu al Legației Germane), ne dezvăluie un colecționar atras atât de impresionism, cât și de formulele tradiționale, cu specific național. Personaj pitoresc al Bucureștiului secolului al XX-lea şi unul dintre primii posesori de automobil din România, Herman Moser a lăsat moștenire o colecție de artă românească și europeană de valoare. Evenimentul va avea loc la orele 19:30, la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5, potrivit unui comunicat Artmark.

medialie_argint

Licitaţia „Eroii Sanitari” va încheia seria evenimentelor din această lună, printr-un omagiu adus marilor fondatori ai medicinei și farmaciei româneşti. Un inedit ansamblu de medalii, documente, fotografii și obiecte de colecție, ce prezintă personaje istorice precum dr. Nicolae Manolescu, dr. Carol Davila sau dr. Ioan Cantacuzino, va constitui nucleul mult-aşteptatului eveniment.

Printre loturile Licitației „Eroii Sanitari” se numără şi o impresionantă colecție de obiecte de epocă, reprezentând tehnică medicală, aparatură specializată de diagnostic sau intervenții medicale specifice, precum Sfigmometrul Dr. Pachon sau aparatul Pneumothorax.

Cele mai mari aşteptări sunt înregistrate în cazul unor obiecte de mobilier ce au aparţinut medicului Carol Davila (1828-1884). O superbă masă din lemn de nuc de la sfârşitul sec. al XIX-lea, lucrată în stil Neo-renascentist, are un preţ de pornire de 2.500 €, iar un exemplar similar, dar din lemn de stejar, porneşte de la 1.500 €. Printre celelalte loturi, la fel de importante, se numără o balanță de farmacie de la sfârșitul sec. XIX, decorată cu reprezentarea zeiței Hygieia (preț de pornire: 800 €), cât şi un bust realizat de Dimitre Paciurea, ce îl înfăţişează pe întemeietorul școlii românești de oftalmologie, Prof. Dr. Nicolae Manolescu (800 – 1.200 €).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.