Caută
Close this search box.

O campanie de sensibilizare rutieră irită BOR-ul

 

Campanie pentru șoferi, cu sfinți și smiley face-uri, criticată de fețele bisericești. Apetența șoferilor de a-și pune iconițe peste iconițe în mașină a fost ideea care a dus la noua campanie care atrage atenția asupra pericolului utilizării telefoanelor mobile în timpul șofatului.

Campania realizată de Agențiile Friends/TBWA și Rogalski Damaschin PR pentru Asociația Siguranță Auto are în centru trei „sfinți”: Sf. Zâmbarie Nevindecătorul, Sf. Trolofimia Preacobitoarea și Sf. Clipocisie Gură de Plumb.

Peste 9.000 de flyere sub forma unor icoane de mașină, reprezentându-i pe cei trei sfințiau, au fost împărțite șoferilor din București, pentru a le aminti acestora că nicio icoană reală nu îi poate ocroti atunci când butonează telefoanele, în loc să țină mâinile pe volan. Unii au acceptat, alții le-au refuzat, arată paginademedia.ro.

Campania a ajuns să fie preluată, în știri și la TV, iar fețele bisericești nu au fost prea mulțumite. „Campania a generat feedback negativ însă în rândul reprezentanților Bisericii. Câțiva preoți intervievați de televiziuni s-au declarat împotriva execuțiilor creative”, spun reprezentanții agențiilor.

Despre cei trei „sfinți” ai campaniei:

Sf. Zâmbarie Nevindecătorul este sfântul neprotector al commenturilor, like-urilor, share-urilor și poke-urilor pe timpul condusului. Își face apariția prin notificări de Facebook și are puterea netămăduitoare de a nu face nimic, în cazul în care suntem în pericol de accident.

Sf. Trolofimia Preacobitoarea este neocrotitoarea pozelor cu pisi drăgu, tweeturilor, instagramurilor, chaturilor, swipe-urilor și selfie-urilor. Are ne-harul de a ne distrage ochii de la trafic atunci când ne apare o nouă notificare.

Sf. Clipocisie Gură de Plumb este neocrotitorul articolelor de pe net, al mailurilor noi din inbox, al SMS-urilor și al apelurilor. Are ne-harul de a ne convinge, când conducem, că o să se întâmple ceva nasol, dacă nu ne uităm ce notificare am primit.

Explicația agenției pentru sfinții cu smiley face-uri: „În credința că vor fi protejați de pericolele din trafic, mulți români își agață sumedenii de iconițe și cruciulițe prin mașină (un lucru nu neapărat rău). Problema intervine însă atunci când șoferii cred că ele îi feresc automat de orice situație, inclusiv de propria lipsă de responsabilitate la volan. Bineînțeles, adevărul e că nici măcar sfinții nu ne mai pot salva când suntem neatenți în trafic.”.

CIFRE. „Anul trecut, în România s-au înregistrat 9.380 de accidente, soldate cu 1.893 de decese și 9.056 de răniți grav. Iar una din cauzele de accidente cu cea mai rapidă creștere în ultimii ani este folosirea smartphone-urilor pe timpul șofatului. Numai în București, un conducător auto este amendat o data la 20 de minute pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil la volan, potrivit Poliției Rutiere. Deși, în acest moment, legea interzice și sancționează folosirea telefoanelor mobile la volan, mulți șoferi preferă să încalce legea și să se expună pericolelor.”

Sergiu Mihailovici (președintele Asociației Siguranță Auto): „Deși campanii cu privire la siguranța rutieră s-au tot făcut, credem că prin umor putem îndrepta mai ușor moravurile, atenționând astfel, printr-o abordare mai actuală, că fenomenul sfinților ocrotitori ai smartphone-condusului nu există.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri