Caută
Close this search box.

Premiul Nobel pentru Pace, acordat președintelui columbian

Juan Manuel Santos, președintele Columbiei, a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace, fiindu-i recunoscute eforturile de pacificare a țării după mai bine 50 de ani de război civil, relatează presa internațională.

Comitetul Nobel, de la Oslo, a explicat că a decis să acorde prestigioasa distincţie preşedintelui Juan Manuel Santos pentru contribuţia sa la rezolvarea războiului civil din Columbia, un conflict soldat cu cel puţin 220.000 de morţi și în urma căruia, aproape şase milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele din cauza conflictelor.

Președintele columbian a încheiat un acord de pace cu gherila marxistă Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) care a fost însă respins „la mustață” de populația Columbiei, duminică, la un referendum organizat în acest scop.

„Premiul ar trebui ca de asemenea să fie considerat drept un omagiu adus poporului columbian care, în pofida greutăţilor şi abuzurilor, nu şi-a pierdut speranţa într-o pace justă, dar şi tuturor celor care au contribuit la procesul de pace,” se mai afirmă în comunicatul dat publicităţii de Comitetul Nobel norvegian.

Prin acordarea acordarea Premiului pentru Pace lui Juan Manuel Santos, Comitetul Nobel Norvegian doreşte să-i încurajeze pe toţi cei care depun eforturi pentru pace, reconciliere şi dreptate în Columbia.

Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.000 de dolari) va fi înmânat la 10 decembrie, la Oslo.

photo credits: nbcnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri