Germania va fi nevoită să schimbe regulile de fixare a prețului medicamentelor, după de Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că plata unei sume fixe pe rețetă este ilegală.

Potrivit Agerpres, CJUE a decis că sistemul german de fixare a prețurilor pentru medicamentele eliberată pe bază de rețetă „constituie o restricționare nejustificată a liberei circulații a bunurilor” deoarece ar putea restricționa accesul pe piața germană a furnizorilor din alte state membre.

În decizia de miercuri, judecătorii de la CJUE au respins argumentul că prețurile fixe asigură o mai bună distribuție geografică a farmaciilor. Dimpotrivă, susțin ei, acordarea permisiunii farmaciștilor să-și fixeze propriile prețuri le-ar permite să perceapă un preț mai mare pentru înființarea unei farmacii în zonele îndepărtate. De asemenea, eliminarea sistemului prețurilor fixe ar putea duce la costuri mai mici pentru pacienți și ar încuraja farmaciile să concureze între ele pentru servicii.

Piața farmaceutică din Germania este una fragmentată în condițiile în care dreptul de proprietate al unei farmacii este acordat numai persoanelor autorizate să elibereze medicamente iar numărul de farmacii pentru fiecare lanț este limitat la patru.

55 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =