Caută
Close this search box.

Prețul petrolului rămâne stabil până la sfârșitul anului

Prețurile petrolului vor rămâne stabile între 45 și 50 de dolari pe baril până la începutul anului 2017, ceea ce ar trebui să conducă la o rată a inflației la nivel global mai mare în al patrulea trimestru, potrivit analiștilor Raiffeisen Research.

Analiștii băncii austriece consideră că pentru anul 2017, prețurile petrolului sunt de așteptat să crească la o medie de 55 de dolari pe baril Brent, dar numai în condițiile în care, în a doua jumătate a anului 2016, stocurile mari din prezent vor fi epuizate, iar Arabia Saudită nu mărește producția.

Totodată, excesul de lichiditate monetară la nivel mondial are, de asemenea, un impact asupra regiunii Europei Centrale și de Est (ECE).

În acest context au fost nominalizate România și Ungaria, ale căror expansiuni monetare contribuie foarte bine la un climat de afaceri prietenos.

Politica ratelor scăzute ale dobânzilor în mare parte a ECE capătă mai multă marjă de manervă, datorită poziției ultra-expansioniste a Băncii Centrale Europene.

Cu toate acestea, ratele scăzute ale dobânzii la minime istorice pe piața monetară și, în parte, de asemenea, pe piața de capital sunt posibile doar pentru că prețurile în întreaga regiune sunt în scădere.

România, creștere PIB de 5,2 la sută

Cu toate acestea, spirala descendentă a prețurilor, care a durat din 2014 încoace, nu are niciun impact asupra evoluției salariale, care a fost în creștere în valoare nominală cu o medie anuală de aproximativ 4 la sută – în Ungaria, chiar semnificativ mai mare.

Având în vedere creșterea notabilă ocupării forței de muncă și în același timp, o scădere semnificativă a ratei șomajului, consumul privat rămâne motorul de creștere în regiunea ECE.

În Europa Centrală, perspectivele 2016 pentru o creștere a PIB-ului rămân stabile la 3,0 la sută, în timp ce așteptările pentru Europa de Sud-Est au crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 4,0 la sută. Previziunile pentru ratele de creștere a PIB în Croația (2,3 la sută), Bulgaria (3,0 la sută) și România (5,2 la sută) sunt acum semnificativ mai bune decât în ultimul trimestru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri