Profesorul Ioan Lascăr a declarat pentru MagnaNews.ro că secția de arși de la Spitalul de Urgență Floreasca din București funcționează la capacitatea ei maximă, de 6 pacienți internați. ”De la un an de la Colectiv, încă nu s-a reușit ca decontarea pe marii arși să fie corespunzătoare și să acopere nevoile reale de tratament”, a declarat profesorul Lascăr. De asemenea, a adăugat că, în cursul zilei de vineri, a avut o discuție cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, care i-a promis că va reveni asupra declarațiilor privind situția sectiei de arși de la Spitalul Floreasca.

Referitor la barocamera, profesorul Lascăr a precizat că, până de curând, ea intra în standardul tratamentului destinat arsurilor, iar punerea ei în funcțiune a fost condiționată de lipsa de finantare privind criteriile de securizare a acestui aparat: ”Este un echipament extrem de performant şi pretenţios, care reclamă măsuri de securitate cu totul şi cu totul deosebite. Nu putem să o montăm oricând, oriunde şi întâmplător. Altfel, transformăm acest echipament într-o bombă periculoasă. Şi ca să întăresc ceea ce vă spun acum aş putea să subliniez faptul că în urmă cu vreo 40 de ani… eu eram încă prin spitalul ăsta… într-o cameră hiperbară care era amenajată la nivelul tehnologic de atunci, din cauza unor mici erori în utilizarea acesteia, un pacient a fost carbonizat”.

Profesorul Lascăr a mai adăugat că proiectul de achiziție a aparaturii este de acum 16 ani, când au început demersurile pentru înființarea unei sectii moderne pentru marii arși: ”Barocamera făcea parte din dotarea standard, de bază a unităţii de arşi. Între timp, proiectul ăsta a îmbătrânit. Indicaţiile ei sunt şi pentru tratamentul anumitor bolnavi arşi, poate nu în etapa acută, însă indicaţiile barocamerei s-au lărgit. E folosită şi în toxicologie şi în alte ramuri ale medicine interne. În concluzie, barocamera are indicaţii în tratamentul bolnavilor arşi, nu în tratamentul bolnavilor arşi acuţi, unde echipamentele performante pe care le avem la dispoziţie ne permit să asigurăm un nivel al oxigenului în periferie corespunzător”.

Precizările referitoare la achiziţia şi nefolosirea barocamerei au revenit în atenţia publică după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că aparatul nu poate fi folosit pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave.

167 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here