Caută
Close this search box.

Putin a suspendat un tratat cu SUA

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret luni pentru a suspenda un acord cu Statele Unite privind eliminarea plutoniului folosit în scopuri militare, încă un semn de înrăutățire a relațiilor între cele două state, relatează Reuters.

Acordul, care a fost semnat în 2000 și a intrat în vigoare în 2010, a fost suspendat ca urmare a ‘apariției unei amenințări la adresa stabilității strategice și ca rezultat al unor acțiuni neprietenoase ale SUA față de Federația Rusă’, se arată în preambulul la decret.

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a criticat lunea trecută investițiile Rusiei în „noile arme nucleare” și a acuzat Rusia de un „dans al războiului” în ceea ce privește domeniul nuclear, potrivit publicației 20Minutes.

În cursul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale de la Minot, în Dakota de Nord — unul dintre cele trei situri care găzduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III—, Ashton Carter a criticat investițiile Rusiei în „noile arme nucleare”.

El a declarat că liderii ruși de astăzi nu par să aiba „marea reținere pe care o aveau conducătorii din epoca Războiului Rece, când își agitau armele nucleare”.

După anexarea Crimeii, Putin a declarat public că este pregătit să utilizeze arme nucleare în timpul operațiunilor. Strategii occidentali sunt îngrijorați și de proiectele Moscovei în materie de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Moscova este suspectată că a testat o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu rază medie de acțiune în Europa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri