Tribunalul Bucureşti a admis cererea RADET de intrare în insolvenţă, regia având datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,9 miliarde lei. Decizia poate fi atacată tot la Tribunalul Bucureşti cu apel în termen de 7 zile de la comunicare.

Judecătorii au fixat ca termen limită de depunere de către creditori a opoziţiilor în 10 zile de la notificare şi au desemnat RomInsolv ca administrator judiciar provizoriu.

RADET are de achitat datorii de 3,9 miliarde lei numai către furnizorul de energie, Electrocentrale Bucureşti. Odată cu intrarea în insolvenţă, toate veniturile RADET vor fi dirijate cu prioritate către creditori. Potrivit legii, entitatea juridică declarată în stare de insolvenţă nu poate face investiţii, îşi plăteşte eşalonat datoriile în funcţie de lista creditorilor, prioritate având statul şi angajaţii, iar întregul activ patrimonial este gestionat de un terţ numit prin hotărâre judecătorească.

Practic, managementul instituţiei este preluat de către o altă companie, un lichidator cu expertiză numit de instanţa de contencios administrativ.

Ca regie autonomă, RADET intră în insolvenţă cu obligaţia de a respecta principiile maximizării gradului de valorificare a activelor şi de achitare a creanţelor. În perioada de insolvenţă, se merge pe costuri minime şi acordarea unui tratament egal creditorilor de a-şi recupera fondurile în mod eşalonat prin înscrierea la aşa numita masă credală.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că insolvenţa RADET reprezintă cea mai sigură cale de protejare a bucureştenilor în privinţa furnizării apei calde. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România.

Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

Mâine va fi judecată şi cererea ELCEN de intrare în insolvenţă.

114 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here