Caută
Close this search box.

România a înființat un comandament anti-EBOLA

Cele mai mari pericole care pot lovi România sunt cutremurul, inundaţiile şi epidemia. Aceasta din urmă însemană o boală virală care se răspândeşte pe o arie extinsă, la nivel de ţară. Dacă depăşeşete suprafaţa unei ţări, devine pandemie şi poate nimici populaţii de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de oameni. În acest moment ţara noastră are un comandament împotriva unui virus care poate provoca o nenorocire de nivel mondial.

După anul 2000, au apărut mai multe alerte publice despre posibile pandemii, cu virusul EBOLA, H1N1, ciuma bubonică sau SIDA. Iată că am trecut cu bine de ele, dar totul este doar aparent. ”Există în continuare riscul apariției unei pandemii. Din cauza amenințării EBOLA pot să vă spun ca la DSU (MAI) există un comandament EBOLA cu reprezentanți din mai multe ministere și acest comandament poate fi utilizat pentru extindere și în alte domenii / situații la risc”, a explicat microbiolog Mircea-Ioan Popa, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Omenirea a avut noroc că virusul H1N1 nu a avut puterea Gripei spaniole

Profesorul consideră că nici populația României și nici populația restului lumii nu este pregătită să acționeze în caz de pandemie. Microbiologul Mircea-Ioan Popa a explicat că în timpul pandemiei de gripă H1N1 din 2009 nici România și nici celelalte state nu au fost pregătite de ripostă. Șansa omenirii a fost că virusul pandemic H1N1 a fost unul mult mai blând în comparație cu virusul gripal din perioada gripei spaniole.

Dacă populaţia nu are încredere în autorităţi intervine dezastrul

”Într-o pandemie nu se poate spune că problema este a ministerului sănătății sau a unui minister anume. Situația poate deveni foarte complicată și trebuie să implice, în colaborare, aproape întreaga societate. În acest context, implică și populația. Pentru ca populația să se încreadă în autorități trebuie să existe un sentiment de încredere, reciproc. Acest sentiment nu există în momentul de față. Lipsa încrederii conduce, uneori, la deficiențe care pot să depășească deficiențele apărute datorită cauzei principale”, a concluzionat Mircea-Ioan Popa.

100 de milioane de persoane doborâte de ”Moartea neagră”

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut după Primul Război Mondial, fiind, se pare, aceeași boală cu gripa aviară de astăzi. A ajuns în multe țări o dată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată – a omorât între 50 și 100 milioane de persoane din toată lumea, între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după „Moartea neagră”, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri