igor-dodonAjuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, acolo unde pleacă cu prima șansă, socialistul Igor Dodon se laudă cu un CV foarte bogat, având trei facultăți absolvite și un doctorat „susținut în timp record”.

Se pare însă că președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a obținut titlul științific de doctor în științe economice prin fraudă. După verificările efectuate de ziariștii de la Timpul și Deschide.md, aceștia au identificat mai multe pasaje, care au fost „împrumutate” fără a fi indicată sursa de la autori români, profesori universitari de la Academia de Studii Economice din București. În CV-ul său de pe site-ul Parlamentului din Republica Moldova, Igor Dodon scrie, la capitolul „Activitate științifică”, că în anii 1997 și 1998 a absolvit două facultăți.

Potrivit CV-ului, socialistul menționează că, în 2002, a obținut titlul de doctor în ştiinţe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, catedra bănci şi burse de valori. Potrivit unui articol din ziarul Timpul (19 mai 2009), Dodon minte atunci când afirmă că a susținut teza de doctorat la ASEM. „Responsabili de la aceasta instituție spun că Dodon a recurs la grave nereguli în redactarea lucrării, din care cauză ASEM nu l-a acceptat. În cele din urmă, viitorul ministru și-­a susținut lucrarea la UTM, în 2002”, afirmă sursa citată. Apoi, reporterii Deschide.md au mers la Biblioteca Națională din Chișinău, unde au reușit fotocopieze lucrarea de doctorat a lui Igor Dodon.

După o verificare pentru care s-au folosit softuri specializate (plagiarsim.net și plagtracker.com) s-a constatat că lucrarea conține mai multe pasaje și fragmente preluate din cel puțin două lucrări: „Bursa”, de Ioan Popa (1993) şi „Tranzacții bursiere”, de Mihaela Gradu (1997), ambii autori români. Ioan Popa este doctor la Facultatea Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București și membru al școlii doctorale de la ASE, iar Mihaela Gradu a fost profesor asistent la ASE în perioada 1990-1996. Chiar dacă Igor Dodon a trecut cele două publicații în bibliografia finală a tezei sale de doctorat, el nu menţionează, în teza sa, faptul că a preluat un pasaj, cu trimiterea regulamentară la subsol, unde să indice sursa, conform regulilor de citare valabile și în 2002.

2 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =