Caută
Close this search box.

Scandal la Ministerul Economiei pentru târgul SIAL de la Paris

Ministerul Economiei a promis nişte bani pentru participarea producătorilor din România la cel mai mare târg din industria alimentară de la Paris, SIAL 2016, şi nu i-a dat. Imediat a reacţionat Partidul Social Democrat (PSD) care îi cere ministrului Economiei, Costin Borc, să-şi dea demisia pentru că nu i-a sprijinit pe producători, acesta promiţându-le finanţare pentru plata standurilor.

Din cei peste 40 de producători care trebuiau să participe, circa 30 s-au retras din lipsa banilor. Adrian Hădean spune, printr-o declaraţie publică, că standul României este ca şi inexistent. Cunoscutul chef roman a postat un video pe Facebook în care a afirmat că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziţie alimentară din lume din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru expunerea produselor.

Dar ca o ironie amară, reprezentanţii Guvernului aflaţi la Paris au promis că-i va amenda pe cei care nu au mai venit, pentru că au fost cheltuiţi bani pentru a-i introduce în catalogul târgului.

”Peste 30 de producători români au fost înşelaţi de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri care s-a angajat iniţial că va plăti deplasarea şi costurile de cazare pentru participare, dar şi-a retras sprijinul la startul evenimentului. Rezultatul este că România nu este reprezentată la un târg important, iar producătorii românii pierd şansa de a prezenta produsele româneşti. (…) Acum, România suferă o ruşine internaţională din cauza unui guvern preocupat mai mult de campania electorală, decât să îşi facă treaba”, au transmis social-democraţii prin intermediul unui comunicat de presă.

PSD susţine că Guvernul a fost ”mult mai preocupat să susţină companiile străine şi producătorii din afara României, ignorând interesele legitime ale românilor”.

În replică, vicepremierul Borc a postat pe Facebook mai multe fotografii cu producători români de la SIAL. ”Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme şi că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300 de mii de euro pentru chirie şi utilităţi. Trebuie însă să învăţăm din fiecare greşeală, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocraţia din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai uşoare pentru firmele cu care interacţionăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eşecuri”, a transmis el.

Corpul de control al premierului a fost trimis miercuri dimineaţă la Ministerul Economiei pentru a verifica demersurile făcute de instituţie pentru participarea României la târgul de produse alimentare SIAL de la Paris, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

”Este o problemă care se află şi în atenţia premierului Dacian Cioloş şi în această dimineaţă Corpul de control al primului-ministru a început o acţiune de documentare la Ministerul Economiei. Obiectivele acestei acţiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de minister pentru participarea României la târgul SIAL Paris, şi anume modalitatea de închiriere a spaţiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului şi sumele plătite pentru asigurarea participării României”, a declarat Iolu după şedinţa de Guvern.

El a precizat că premierul va veni cu concluzii după finalizarea controlului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri