20160928pht44362_originalParlamentul European dorește ca Uniunea Europeană să ratifice Acordul de la Paris privind schimbările climatice cât de repede posibil pentru ca acesta să poată intra în vigoare rapid. 195 de țări au aprobat acordul legal în decembrie anul trecut, la Conferința Climatică de la Paris (COP21). Președintele comisiei pentru mediu de la Parlamentul European, Giovanni La Via (Italia), a vorbit într-un interviu acordat site-ului instituției despre angajamentul Parlamentului în implementarea acordului climatic și provocările viitoare. Acordul de la Paris prevede un plan de acțiune global de combatere a schimbărilor climatice cu limitarea încălzirii globale la mai puțin de 2°C. A fost adoptat de 195 de țări la Conferința Climatică de la Paris în decembrie 2015. Acordul va intra in vigoare la 30 de zile după ce va fi ratificat în 55 de țări reprezentând 55% din emisiile globale.

A fost depășită UE de alții în politica privind schimbările climatice? De decenii suntem mândri de felul în care protejăm mediul și acum suntem în competiție cu SUA și China. Cum s-a întâmplat acest lucru? Ce face Parlamentul?

S-a întâmplat pentru că am pierdut mult timp și acum, după Adunarea Generală ONU și Săptămâna Climatică de la New York, deja 60 de țări, reprezentând 47,7% din emisiile globale au semnat acordul de la Paris. Dorim intrarea în vigoare rapidă a acordului și ratificarea de către UE și începem la Parlament cu un vot în comisia pentru mediu și apoi cu un vot pe 30 septembrie în Consiliul Extraordinar pentru Mediu. Săptămâna viitoare (3-9 octombrie) vom vota din nou în comisie și în plen. O ratificare la timp din partea UE ar trimite un semnal puternic. Nu trebuie să pierdem această oportunitate.

Autumn season - the European Parliament in Strasbourg - Ill river

Ne puteți aminti care sunt punctele principale ale acordului? Ce înseamnă măsurile necesare pentru cetățenii și industria UE?

Este clar că scopul principal al Acordului de la Paris este că vrem să menținem creșterea temperaturii în secolul actual sub 2°C. Asta înseamnă că trebuie să reducem substanțial emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru acest motiv, vom lucra mult la legislația în domeniul acțiunii climatice. Lucrăm la distribuirea eforturilor între cele 28 de state membre, care înseamnă reduceri ale emisiilor în sectoarele nevizate de sistemul de comercializare a cotelor de emisii. Pe de altă parte, trebuie să lucrăm la eficiența energetică și energia regenerabilă pentru reducerea poluării și a emisiilor și la blocarea CO2 în sol sau în alt mod, fără punerea în pericol a competitivității noastre.

De la COP21 ne deplasăm deja către implementare și COP22, care va avea loc la Marrakech între 7 și 18 noiembrie. Ce se va întâmpla acolo? Va fi o provocare și mai mare?

La Marrakech vom începe procesul de implementare a politicilor de la Paris, cu toate țările în jurul mesei. Plănuim să facem progrese semnificative în punctele cheie ale acordului, inclusiv în ceea ce privește cadrul de transparență etc. Putem spune că UE și-a făcut datoria, am publicat propuneri noi și am pus în practică idei legislative; distribuirea efortului, o propunere privind folosirea terenului și pădurile, reforma deșeurilor, economia circulară și sistemul de comercializare a cotelor de emisii sunt doar câțiva pași făcuți în această direcție. Acum avem nevoie de eforturi la nivel global.

101 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =