Ghidul de finanțare al programului ‘Diaspora Start-Up’ va fi lansat în perioada următoare, iar fondurile europene alocate acestuia vor fi utilizate pentru repatrierea prin antreprenoriat a românilor care muncesc în afara granițelor țării, a declarat, miercuri, Diana Rusu, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) – Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni.

‘Redefinirea viziunii relației dintre românii din Diaspora și autorități a debutat în februarie, la evenimentul organizat la Administrația Prezidențială. Avem, la ora actuală, ‘România competitivă’, strategie în care s-a punctat clar importanța diasporei pentru autoritățile statului. Un alt proiect-pilot derulat la nivel de Europa Centrală și de Est este ‘Diaspora Start-Up’, prin care fondurile europene sunt utilizate pentru repatrierea prin antreprenoriat. În România, proiectul este la stadiul de implementare, după o perioadă în care s-a aflat în consultare publică. În curând va fi lansat Ghidul de finanțare’, a menționat Rusu, într-o conferință de presă organizată de inițiatorii proiectului Repatriot.

Potrivit reprezentantului MAE, diaspora este un subiect extrem de important pentru autorități, însă relaționarea cu românii din afara țării nu trebuie pusă numai în sarcina Guvernului.

‘Legat de parteneriate, pe zona de investitori, vorbim despre capitalul pe care cei din diaspora îl pot aduce în România. Pe parte de know-how, cred că vorbim despre una dintre contribuțiile esențiale. Conform unui studiu pe care l-am făcut la nivel intern, românii au o atitudine pozitivă față de procesul de emigrare, dar avem o atitudine negativă față de emigranți. Nu cred că trebuie să punem numai în sarcina Guvernului relaționarea cu diaspora’, a spus Diana Rusu.

Sesiunea de consultare publică pentru Programul „Diaspora Start-Up” s-a încheiat în data de 30 septembrie.

Ghidul Programului „Diaspora Start-Up”, cu o finanțare în valoare de 30 de milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 — 2020, a fost pus în consultare publică de către MFE și Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, la data de 8 septembrie 2016.

În acord cu prevederile POCU 2014 — 2020, sunt considerate eligibile activitățile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu, prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. Apelul este dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București — Ilfov.

Persoanele selectate în vederea finanțării planului de afacere vor primi într-o primă fază o subvenție în valoare de maximum 10.000 de euro, ca primă de relocare. La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare. A doua tranșă de finanțare va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei tranșe. Diaspora Start-up face parte din Axa prioritară 3 — Locuri de muncă pentru toți.

Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007 — 2013 și contribuind la reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și statele membre ale UE. În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POCU au fost stabilite 7 Axe Prioritare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =