Caută
Close this search box.

Soarta medicamentelor ieftine, condiționată de taxa clawback diferențiată

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atenția că mii de medicamente esențiale vor dispărea de pe piață în perioada imediat următoare în lipsa introducerii imediate a taxei clawback diferențiată.

„APMGR înțelege preocuparea Guvernului pentru stoparea dispariției de pe piață a circa 100 de medicamente off-patent (medicamente inovative ieșite de sub protecția brevetului) ca urmare a ieftinirii acestora cu 35%, în conformitate cu prevederile legislației actuale, însă reamintește că alte câteva mii de medicamente esențiale sunt pe cale de dispariție din cauza efectelor taxei clawback”, informează un comunicat de presă al APMGR remis MagnaNews.

Taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare asupra prețului medicamentului generic față de cel inovativ, aspect care a dus la dispariția a 2.000 de medicamente generice de pe piață în ultimii ani iar acest lucru va continua, fără introducerea calculului diferențiat al taxei.

“Guvernul are obligațmedicamente genia de a debloca proiectul de lege pentru introducerea calculului diferențiat al taxei clawback sau trebuie să-ți asume responsabilitatea pentru efectele catastrofale asupra pacienților”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR. Conform specialiștilor, medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare ți digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central și aparatului respirator și vor afecta în special bolnavii cronici.

Proiectul de lege care introduce taxa clawback diferențiata se află, în prezent, la Comisia pentru Sănătate ți Familie și la Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților (camera decizională) și așteaptă doar avizul Guvernului pentru a fi votat. Proiectul, care a fost deja adoptat de către Senat, este recunoscut ca fiind neutru din punct de vedere bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri