Unul din cele mai inovative centre teatrale contemporane, dedicat cercetării şi explorării unor modalităţi complexe de expresie scenică, Teatrul Laborator Sfumato din Sofia, Bulgaria, condus de Margarita Mladenova șiIvan Dobcev, a prezentat în cadrul Festivalului Internaţional NETA, în toamna lui 2015, sub „pălăria” şi în organizarea Teatrului Naţional din Bucureşti, un incitant strigăt contemporan al mitului antic, Medeea, mama mea, de Ivan Dobcev, apreciat a fi unul din cele mai interesante spectacole ale Festivalului.

Inspirat direct din problematica acută a Balcanilor contemporani, textul, pus în scenă de aceiași doi regizori –Ivan Dobcev și Margarita Mladenova, revine acum la Naționalul bucureștean într-o versiune scenică susținută, de această dată, de tineri actori români.

Polifonic la toate nivelurile – al poveştii, al limbajului, vizual, muzical, provocatorul spectacol „Medeea, mama mea”, pornind de la un material de tip reportaj-documentar, se centrează pe istoria dureroasă a trei femei. Dramatic joc al abandonului și al vânzării de copii, Medeea, mama mea este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternității, dezumanizarea și reducerea vieții la stadiul de supraviețuire. Se intersectează două tipuri de civilizații, cea a Europei occidentale cu aceea vitală, primitivă, seducătoare, crudă, vinovată și totodată naivă a Balcanilor.

”Spectacolul renumiţilor regizori bulgari de la Sfumato vă va impresiona prin duritatea faptelor, prin profunzimea investigaţiei, prin monologurile ce solicită la maximum capacitățile actoricești, prin ingenioasa scenografie, semnată chiar de Ivan Dobcev, dar și prin excelentele momente muzicale, vibrând de ritm și culoare (compozitor Assen Avramov)”, precizează un comunicat de presă.

În distribuţie: Alin Potop, Ionuţ Toader, Florentina Ţilea, Aylin Cadîr, Ilona Brezoianu, Mădălin Mandin, George Piştereanu, Ionuţ Niculae şi Bianca Drăgoi (vioară), Emilian Ciobanu (acordeon), conduşi cu mână sigurăde cei doi regizori bulgari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 9 =