Caută
Close this search box.

Contribuțiile majore aduse de Ștefan Oprea criticii și istoriei teatrului românesc

Între numeroasele şi prestigioasele manifestări organizate în cadrul Festivalului Național de Teatru, recent încheiat la Bucureşti, s-au aflat şi întâlniri ale publicului cu critici şi
istorici de teatru şi cu cărţi recente ale acestora.

Unul dintre evenimentele de acest fel a fost şi cel desfăşurat în ziua de 30 octombrie, la librăria Cărturești. A fost vorba despre întâlnirea cititorilor cu criticul şi istoricul de teatru şi film, dramaturgul şi eseistul prof. univ. dr. Ştefan Oprea şi lansarea a două dintre recentele cărţi ale acestuia : ,,Vârstele scenei”, în două volume, apărut la editura Junimea, precum şi volumul al doilea al  dicţionarului ,,Dramaturgi francezi pe scenele româneşti în secolele XIX şi XX” realizat înpreună cu fiica sa, prof. univ. dr. Anca-Maria Rusu, apărut la editura Artes.

Manifestarea a fost nu doar un eveniment care a îmbogăţit Festivalul Naţional de Teatru. Aceasta a avut şi alte semnificaţii deosebite. A fost debutul evenimentelor care presupunem că se vor organiza cu prilejul bicentenarului primului spectacol de teatru în limba română jucat la Iaşi în organizarea lui Gheorghe Asachi, care a tradus şi adaptat piesa ,,Mirtil şi Hloe”, după Gessner, a fabulistului, romancierului şi dramaturgului Jean-Pierre Claris de Florian, un îndepărtat nepot al lui Voltaire. Despre acest moment istoricul de teatru, Ştefan Oprea spunea că atunci, la Iaşi, pentru prima oară limba română a urcat pe o scenă. Era la 27 decembrie 1816.
Acest bicentenar, în legătură cu care autorităţile culturale centrale nu avem ştiri să se fi sesizat încă, a fost semnalat de profesorii Anca-Maria Rusu şi Ştefan Oprea, încă în primul volum al dicţionarului lor, apărut în 2014, ba, chiar şi mai de demult, cu două decenii în urmă, când Ştefan Oprea a publicat o suită de articole sub genericul ,,Anul Teatrului Naţional” şi cartea „Chipuri şi măşti” .

Lansarea celor două volume intitulate ,,Vârstele scenei”  a conferit o semnificaţie în plus evenimentului de la Cărtureşti, ele fiind  consacrate exclusiv Teatrului Naţional din Iaşi. Primul volum e subintitulat ,,Spectacole, spectacole, spectacole, spectacole”, iar cel de-al doilea, „Teme, dialoguri, chipuri, lecturi” . Ele cuprind, în 870 de pagini, aproape 300 de cronici teatrale şi literare, interviuri, portrete actoriceşti, eseuri, comentarii, scrise de Ştefan Oprea în jumătate de secol şi consacrate vieţii şi activităţii Teatrului Naţional din Iaşi /1966-2016 /. Aceste volume s-au tipărit acum, când se împlinesc 200 de ani de la primul spectacol de teatru în limba română, dar şi 120 de ani de existenţă a actualului edificiu – monument de arhitectură – al Teatrului Naţional  din Iaşi , înălţat după planurile arhitecţilor vienezi Fellner şi Helmer.
Cu prilejul acestei întâlniri cu cititorii, despre personalitatea şi activitatea prof. univ. dr. Ştefan Oprea, critic şi istoric de teatru şi film, dramaturg şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor, al UNITER, al Uniunii Cineaştilor şi Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, autor a numeroase lucrări literare şi volume de critică şi istorie teatrală, distins cu numeroase premii , dar şi cu Ordinul pentru Merit Cultural  în grad de Cavaler, au vorbit două distinse cunoscătoare ale domeniului  – Ludmila Patlanjoglu şi Crenguţa Manea. La sfârşitul întâlnirii, autorul a oferit autografe.
Articol scris de Constantin Ieșeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri