Caută
Close this search box.

Programul Oficial de Internship al Guvernului României încalcă legislația mucii

Consiliul Tineretului din România atrage atenția că prin Programul Oficial de Internship al Guvernului României s-a instituit o formă de „angajare” în care tinerii care lucrează pentru diferite instituții nu beneficiază de vechime în muncă, asigurări de sănătate și șomaj pe perioada activității, fapt care contravine legislației muncii.

Programul de internship al Guvernului României se derulează începând cu anul 2013, iar în ultimii doi ani stagiarii au fost retribuiți sub forma unor burse, fără plata taxelor și contribuțiilor aferente și, implicit, fără recunoașterea vechimii în muncă și fără ca stagiarii să beneficieze de asigurări de sănătate și șomaj. Ca urmare a neregulilor constatate, Consiliul Tineretului din România a depus sesizări la Inspecția Muncii și la Curtea de Conturi a României și cere sancționarea instituțiilor implicate. Organizația arată că stagiarii nu au semnat contracte de voluntariat sau de muncă, ci contracte „nenumite”, nespecifice și care nu pot fi aplicate unei relații de tipul celei dintre stagiari și Guvern. De asemenea, acestor stagii nu li se pot aplica prevederile aferente practicii pentru elevi și studenți, nefiind vorba de o practică prevăzută în programa școlară/universitară.

Consiliul Tineretului din România a depus sesizări la Inspecția Muncii și la Curtea de Conturi a României și cere sancționarea instituțiilor implicate.

Ei cer ca tinerii care efectuează un stagiu de practică trebuie sa beneficieze de protecție socială ca orice salariat din România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri