Caută
Close this search box.

Aristotel Căncescu şi George Scripcaru, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

 

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, primarul George Scripcaru şi funcţionari ai Primăriei Braşov au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, acuzaţiile vizând un teren din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Aristotel Adrian Căncescu, arestat preventiv în altă cauză), la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Totodată, a fost trimis în judecată Gavril Matei, la data faptei consilier judeţean, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Lucia Cristina Grama, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, acuzată de două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

În stare de libertate au fost trimişi în judecată George Scripcaru, primar al municipiului Braşov, Tudor Octavian Sfarghiu, la data faptei consilier în cadrul Serviciului urbanism din cadrul Primăriei Braşov, Nicolae Paraschiv, la data faptei secretar al municipiului Braşov, Emese Rad, la data faptei consilier în cadrul serviciului urbanism al Primăriei Braşov, şi Maria Dumitrescu, la data faptei şef serviciu autorizări construcţii în cadrul Primăriei municipiului Braşov, acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

Totodată, a fost trimisă în judecată şi SC LICOFRIG SRL, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

Procurorii susţin că, în perioada mai 2013 – octombrie 2014, Matei Gavril şi Grama Lucia Cristina, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Căncescu, au făcut demersuri pentru obţinerea ilegale a unei suprafeţe de 110 metri pătraţi teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Matei Gavril identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean, locaţie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi. Refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurenţă neloială celorlalte.

Concret, Căncescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, îndeplinindu-şi în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea şi, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului.

Potrivit procurorilor, Căncescu a urmărit obţinerea de foloase necuvenite de către Matei Gavril, care controla în fapt mai multe societăţi comerciale, printre care şi SC Licofrig SRL, constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care ultimul să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat.

După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat, în data de 6 septembrie 2013, licitaţia publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de trei firme controlate de Matei Gavril. Licitaţia a fost adjudecată de societatea administrată de Grama Lucia Cristina, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei.

În aceeaşi zi, Grama Lucia Cristina a adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov faptul că suprafaţa de 110 metri pătraţi urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale.

Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire, deoarece nu era titularul dreptului real şi bunul făcea parte din domeniul public al judeţului Braşov, profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu, Matei Gavril şi-a exercitat influenţa la nivelul funcţionarilor Primăriei Municipiului Braşov în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condiţiile legale.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 7 noiembrie 2013 a fost eliberată o autorizaţie de construire care a fost semnată de primarul Scripcaru George şi de Dumitrescu Maria, Paraschiv Nicolae, Rad Emese şi Sfarghiu Tudor Octavian, care cunoşteau faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condiţiile impuse de lege.

După obţinerea, în mod nelegal, a autorizaţiei de construire, societatea respectivă a edificat pe terenul respectiv o construcţie pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public. Această situaţie a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate.

„Deşi i s-au adus la cunoştinţă aceste aspecte, Căncescu Aristotel Adrian a făcut presiuni asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judeţean pentru modificarea contractului iniţial în favoarea societăţii controlate de inculpatul Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Judeţean. De asemenea, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a tergiversat şi întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale, peste limita de spaţiu atribuit iniţial”, arată DNA.

În cauză, s-au constituit părţi civile Primăria Braşov cu suma de 71.148 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu suma de 34.716 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a popririi asupra conturilor ce aparţin inculpaţilor Căncescu Aristotel Adrian, Matei Gavril, Grama Lucia Cristina şi SC Licofrig SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri